Bagaimana utk membuat Senarai Drop Down di Word 2019

Cara Buat Drop Down List di Word

wordB8 - Bagaimana utk membuat Senarai Drop Down di Word 2019

Terdapat byk orang yg tidak tahu bahawa perkataan Microsoft® mempunyai beberapa pilihan lanjutan yg belum diterokai. Mereka akhirnya melakukan penyumberan luar penciptaan beberapa perkara ini drpada sebenarnya melakukannya sendiri. Anda sentiasa blh menambah kotak drop-down dlm perkataan jika anda tahu langkah-langkah yg betul. Mujurlah, anda mengetahui cara membuat senarai drop-down dlm Word tidaklah sukar. Artikel ini akan menunjukkan langkah-langkah dlm penciptaan senarai drop down perkataan serta pilihan lain utk dokumen Word.

Bahagian 1: Langkah-langkah utk Buat Senarai Drop Down Word
Bahagian 2: Kelebihan Format PDF
Bahagian 3: Langkah-langkah utk Membuat Senarai Drop Down dlm PDF

Langkah-langkah utk Buat Senarai Drop Down Word
Kebenaran yg mudah ialah adalah mustahil utk hanya menyalin dan menampal sel yg telah menurunkan senarai dr dokumen excel ke dlm dokumen perkataan anda. Ia tidak berfungsi seperti itu. Sebaliknya, anda perlu menambah senarai drop down perkataan dr medan borang dlm perkataan. 

Berikut adalah langkah-langkah utk membuat Drop Down List Word.

Langkah 1: Mula-mula buka dokumen perkataan anda dan pergi ke “File” dan kemudian click pd “Options”.

Langkah 2: Tukar ke “Customized Ribbon”. Pergi ke “Choose command from” dan pilih “Commands not in the ribbon” dan kemudian “Insert form field”.

WordB1 - Bagaimana utk membuat Senarai Drop Down di Word 2019Langkah 3: Kemudian pergi ke sebelah kanan tetingkap dan kemudian click pd “New Group” dan kemudian “Add”. Anda blh memasukkan butang “Insert form field” dan kemudian click OK.

WordB2 - Bagaimana utk membuat Senarai Drop Down di Word 2019Langkah 4: Dgn kursor anda, pergi ke tempat yg anda ingin masukkan senarai drop-down dan kemudian click pd “Insert form field”yang telah ditambah.

Langkah 5: Kemudian di bawah  “Type” choose “Drop Down” dan simpan dgn mengklik OK.

WordB3 - Bagaimana utk membuat Senarai Drop Down di Word 2019Langkah 6: Kembali ke halaman Word dan edit medan yg dimasukkan. Dari “Drop down Form Field Options” masukkan item menu drop-down dan click Add. Item ini akan dimasukkan di bawah “Items in Drop down List”. Klik drop down membolehkan kotak dan kemudian click OK.

WordB4 - Bagaimana utk membuat Senarai Drop Down di Word 2019Tidak ada keraguan bahawa ada saat-saat senarai drop-down sangat penting utk sebuah dokumen tidak kira formatnya. Ia menjadikan dokumen itu teratur dan mudah dinavigasi. Langkah-langkah di atas hanya menunjukkan cara membuat senarai drop-down dlm perkataan tetapi bagaimana dgn melakukan perkara yg sama dlm PDF? Adakah mungkin? Ya betul.

Kelebihan Format PDF
PDF adalah salah satu format fail yg paling popular jika bukan yg paling popular. Ia digunakan oleh byk orang dr organisasi besar, agensi kerajaan dan individu kerana hakikat bahawa ia menawarkan lebih byk drpada format dokumen lain seperti perkataan. Contohnya, Perkhidmatan Hasil Dlm Negeri Amerika Syarikat menggunakan PDF utk borang cukai mereka dan byk institusi lain menggunakan PDF utk berkongsi maklumat dlm talian. Jadi mengapa kebanyakan mereka menggunakan PDF? Sebabnya blh dilihat di bawah

Sokongan Penyulitan: PDF menawarkan sokongan penyulitan data tahap tinggi dan ini kerana ia menawarkan keselamatan data melalui internet. Sebenarnya, jika ada keperluan, anda sentiasa blh mengehadkan akses pengguna ke mana-mana dokumen PDF dgn cara memasukkan kata laluan ke dokumen sedemikian rupa sehingga menghalang akses tanpa izin. Dgn PDF, peluang kehilangan data anda kepada pencuri data menjadi sangat rendah kerana terdapat tahap perlindungan dan malware yg tinggi dan virus tidak dpt mengalahkan atau mengatasi ciri keselamatan dokumen tersebut.

Fungsi Interaktif disokong: Format PDF menyokong byk format interaktif dan mereka termasuk filem, tanda, lampiran fail, hyperlink dan byk yg lain disokong dgn baik.

Satu perkara yg mesti difahami mengenai PDF adalah bahawa ia hanya blh disunting dgn penggunaan editor PDF. Editor PDF adalah platform yg direka utk berfungsi pd format fail PDF seperti mengedit, menukarkan dan byk tugas lain pd PDF. Terdapat byk editor yg tersedia tetapi yg terbaik adalah PDFelement.

Sebab mengapa editor ini dianggap sbg yg terbaik adalah mudah. Ia memberikan nilai terbaik utk wang dgn gabungan ciri-ciri dan kos teratas. Ciri-ciri ini berkualiti dan mereka termasuk ciri-ciri utk mengedit, memaparkan, menukar, menandatangani dan mengisi borang PDF seperti tidak pernah sebelum ini.

Langkah-langkah utk Membuat Senarai Drop Down dlm PDF

Langkah 1. Buka PDF
Buka dokumen borang dlm PDFelement tetapi anda perlu menggunakan butang “Open File” utk memuat naiknya ke PDFelement.

WordB5 - Bagaimana utk membuat Senarai Drop Down di Word 2019Langkah 2. Buat Senarai Drop Down
Klik pilihan “List Box” dan click pd mana-mana tempat dlm dokumen di mana anda ingin menambah senarai drop-down.

WordB6 - Bagaimana utk membuat Senarai Drop Down di Word 2019Langkah 3. Tukar Properties
Ubah sifat dgn mengklik dua kali pd Kotak Senarai utk membuka kotak dialog. Ubah sifat di bawah tab “General” dan tambahkan nama dan tukar warna dan fon di bawah tab “Appearance”. Lebih byk langkah utk membuat borang dlm PDF.

WordB7 - Bagaimana utk membuat Senarai Drop Down di Word 2019


Loading...

Tags: #2019/ #Bagaimana #Down #Drop #Membuat #Senarai #Word

author
Author: 
  Meninggal Tragis, Arwah 6 Artis Ini Dipercaya Jadi Hantu Gentayangan? No 4 Minta Dicium!
  slidegossip.com – Nasib seorang artis tak selalu baik seperti yg dibayangkan orang. Beberapa
  Salah Fokus Lihat Foto Anya Geraldine, Netizen: Kakinya Lebih Mulus Dari Jalan Hidup Gue!
  slidegossip.com – Penampilan selebgram cantik Anya Geraldine yg kini mulai terjun ke dunia
  Arti Kata Gaul Dont Talk As Delicious As Your BellyButton
  Kamu pasti sering banget mendengar atau melihat kata Dont Talk As Delicious As
  Lagi di Puncak Karier, 5 Artis Ini Malah Dikirim ke Akhirat Oleh Penggemarnya Sendiri!
  slidegossip.com – Byk orang yg bermimpi ingin menjadi artis atau publik figur karena

  Comments are closed.