Bagaimana Rakan Facebook Disyorkan Sebenarnya Berfungsi?

Rakan Facebook Cadangan dan Disyorkan Berfungsi

FacebookBFriendsBSuggestion - Bagaimana Rakan Facebook Disyorkan Sebenarnya Berfungsi?


Facebook adalah laman jejaring sosial yg digunakan utk menghubungkan orang dgn rakan-rakan, keluarga, rakan sekerja serta rangkaian dgn kenalan baru. Utk menggalakkan pengguna membuat sambungan baru, Facebook mempunyai fungsi saran rakan. Cadangan rakan membantu pengguna menyambung kepada orang lain dgn aspek yg dikongsi seperti minat, rakan dan latar belakang.

Ciri-ciri rakan Facebook atau ‘orang yg anda ketahui’ mengambil masa utk mennyemak ke tahap yg baru. Seterusnya anda mempunyai frame atau meninggalkan perkhidmatan lokasi anda, tahu byk pengikut Facebook sedang menonton anda …

‘Orang yg anda mungkin tahu’ Facebook adalah frasa yg kelihatan tidak berbahaya, jika sedikit formal – ‘Akan ada byk orang yg mungkin anda ketahui di sana! ‘- tetapi dlm beberapa thn kebelakangan ini, ia menjadi identik dgn karusel Kawan yg dicadangkan dgn yg tepat yg menampilkan orang yg ya, anda tahu, tuhan saya, bagaimana Facebook tahu anda mengenali mereka.

Talian rasmi Facebook mengenai ini, pd Halaman Bantuan Facebook, menjelaskan bahawa mereka membuat pilihan utk Kawan-kawan yg Disyorkan berdasarkan ‘rakan-rakan, maklumat kerja dan pendidikan bersama, rangkaian yg anda adalah sebahagian, kenalan yg telah anda import dan byk faktor lain’. Ia adalah ‘faktor lain’ yg paling menarik, mengingati betapa tidaknya mereka itu.

Hanya dgn mengimbas mengenai kawan-kawan saya sekarang yg disarankan, ada sekurang-kurangnya tiga orang di sana yg saya belum jumpa, saya tidak pernah bekerja dgnnya, kita tidak pergi ke sekolah yg sama, saya tidak mempunyai teman bersama dan mereka tidak berada dlm kenalan saya. Salah seorang drpada mereka adalah seseorang yg saya pasti, selepas melakukan carian pantas di laman media sosial yg lain, sedang melihat mantan saya. Jadi kenapa dia disarankan ?! Adakah ini berkaitan dgn ‘faktor-faktor lain’ yg disebut Facebook? Saya tidak kenal dia! Adakah kita sekali dlm kafe yg sama? Adakah dia, betul-betul difahami, telah mengejar saya? Pernahkah kami menemui jawapan yg pasti tentang bagaimana anda blh memberitahu apabila orang melihat profil saya.

FacebookBSuggestedBFriends - Bagaimana Rakan Facebook Disyorkan Sebenarnya Berfungsi?Banyak persoalan, dan begitu byk teori konspirasi. Syukurlah, saya telah melakukan penyelidikan histeris, jadi apabila lelaki itu tidur dgn siapa yg tidak pernah terputus balik dan anda tidak blh berhenti berfikir tentang muncul pd rakan-rakan yg dicadangkan anda, anda tidak perlu.

Adakah rakan-rakan cadangan anda berdasarkan di mana anda berada?
Dalam salah satu kes terbaik dlm Facebook mendedahkan pd thn 2016 bahawa data lokasi adalah salah satu faktor dlm cadangan sahabat yg berpotensi, sebelum beberapa hari kemudian menarik baliknya dan mengatakan bahawa mereka benar.

Terdapat beberapa laporan yg agak membimbangkan tentang bagaimana dgn tepat algoritma yg sepatutnya; ‘Serius, saya mempunyai cukup pemberita yg bertanya kepada saya, ketakutan, mengapa Facebook mengesyorkan sumber mereka dilindungi’ tweeted Violet Blue, seorang wartawan mengenai jenayah siber.

Apabila Fusion telah menerbitkan sebuah artikel, difahami, menjelaskan bagaimana ini adalah kekacauan privasi – Facebook segera menarik baliknya. Kenyataan itu ditukar kepada hakikat bahawa perkhidmatan lokasi telah diuji setahun yg lalu, tetapi bukan salah satu ‘faktor lain’ yg jelas yg diterangkan di tapak bantuan.

Oleh itu, pd dasarnya, kemungkinan besar lokasi perkhidmatan anda memberitahu rakan-rakan yg disarankan. Sebut saja, ya, perasaan yg kita ada.

Salah satu cara utk menghentikan ini ialah menukar tetapan lokasi pd telefon anda, atau menghilangkan aplikasi Facebook dan menggunakannya dgn Safari yg baik. Pelayar lain blh didapati.

Adakah rakan-rakan anda yg disyorkan berdasarkan siapa yg telah melihat profil anda?


Adakah kawan-kawan anda yg dicadangkan berdasarkan kenalan telefon anda?
Yang satu ini pasti ya. Di salah satu drpada kemas kini aplikasi byk, anda akan sengaja menyegerakkan semua kenalan telefon anda kepada Messenger. Dan jika anda telah membenarkan Facebook menyegerakkan kenalan telefon anda, maka ia akan mencadangkan anda menyambung kepada mereka secara dlm talian. Sekiranya anda tidak menyedari bahawa anda telah meletakkan orang dlm kenalan anda, maka ia akan dicadangkan kepada anda.

‘Entah bagaimana senarai kawan-kawan saya yg disyorkan adalah selalu yg saya ada hanya seketika sahaja,’ kata seorang pengguna Reddit yg mengatakan kata-kata seperti ‘anak ayam’. ‘Facebook entah bagaimana melihat melalui kenalan saya di telefon saya dan menggunakan nombor telefon mereka utk mencadangkannya. Ia agak menyeramkan apabila anda melihat seorang gadis yg anda temui satu kali dan tidak tahu nama terakhirnya, tetapi entah bagaimana ia dicadangkan utk anda. ‘

Cara mudah menyingkirkan ini melalui aplikasi Facebook pd telefon anda – pergi ke tetapan, dan tatal ke bawah sehingga anda melihat ‘Kenalan Segerak’. Tekan ‘tanggalkan Facebook’. Selesai. Dikeluarkan. Anda juga blh melakukannya melalui pautan ini di sini.

Saya kadang-kadang menerima ‘jemputan’ dr orang-orang, yg sebahagian besarnya saya tahu hanya samar-samar, utk bergabung dgn mereka di Facebook. Saya tidak mahu menyertai Facebook, jadi jangan biarkan ini. Semalam, bagaimanapun, saya menerima satu lagi jemputan, dr seseorang yg menjalankan kelas seni yg pernah saya tanya. 

Di bawah, Facebook menyenaraikan tiga orang lain yg telah menjemput saya pd masa lalu. Dan, di bawah itu, ada senarai sembilan orang lain yg anda mungkin tahu – tidak ada yg pernah menjemput saya, dan tiga drpadanya saya hanya mempunyai hubungan yg sangat asas – contohnya satu pertanyaan yg dibuat kepada arkivis.

Facebook - Bagaimana Rakan Facebook Disyorkan Sebenarnya Berfungsi?Bagaimana Facebook tahu bahawa saya pernah mempunyai hubungan dgn orang-orang ini? Blhkah Facebook mengakses e-mel mereka, lihat di mana mereka semua pergi, dan merujuk mereka dgn orang yg telah menerima jemputan dr tempat lain? Atau blhkah mereka, setelah diberikan alamat e-mel saya, entah bagaimana mendapat akses ke mesej Sent saya, lihat di mana mereka dihantar ke, dan merujuk silang mereka ke atas keahlian Facebook sedia ada mereka ???

Ini benar-benar bimbang saya – ia kelihatan seperti pencerobohan privasi saya, dan kebimbangan saya bahawa mereka mungkin dpt mengakses pelbagai maklumat peribadi dan perbualan.


Bolehkah anda menerangkan bagaimana ini blh berlaku, dan mencadangkan apa-apa cara utk menghalangnya?

Cadangan dr Facebook
Dari masa ke masa, Facebook akan mencadangkan rakan yg anda mungkin tahu atau halaman yg mungkin menarik minat anda. Cadangan ini didasarkan pd pemboleh ubah seperti rangkaian anda adalah sebahagian drpada, karya yg disenaraikan dan sejarah pendidikan dan rakan anda yg sama. Cadangan yg dibuat hanyalah saran dan Facebook tidak menghantar permintaan rakan kepada mereka yg mereka cadangkan kepada anda. Facebook juga secara berkala menyarankan anda melibatkan diri dgn mereka yg sudah ada pd senarai rakan anda yg anda tidak pernah berinteraksi dgn kebelakangan ini.

Cadangan drpada Kawan
Facebook juga memberi setiap pengguna keupayaan utk mencadangkan rakan dan halaman ke satu sama lain. Seseorang di senarai rakan anda mungkin berfikir anda akan bersama rakan mereka atau ingin menjadi peminat laman yg mereka suka dan, oleh itu, menghantar cadangan kepada anda. Seperti cadangan automatik dr Facebook, cadangan dr rakan adalah pilihan dan anda tidak mempunyai kewajipan utk menerima. Utk menghantar cadangan kepada salah seorang kawan anda, navigasi ke halaman profilnya dan click pautan “saran kawan” di bahagian bawah lajur kiri. Pilih seberapa byk rakan yg ingin anda cadangkan dan click kotak “saran hantar.”


Loading...

Tags: #Bagaimana #Berfungsi #Disyorkan #Facebook #Rakan #Sebenarnya

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Leave a reply "Bagaimana Rakan Facebook Disyorkan Sebenarnya Berfungsi?"