Bagaimana Cara Mempercepatkan Blog Diindeks Oleh Google

Tips mempercepat blog atau laman web diindeks oleh Google


BelajarBBlogging - Bagaimana Cara Mempercepatkan Blog Diindeks Oleh Google
Klik utk lebih jelas


Adakah anda tahu bahawa ia mungkin mengambil masa beberapa minggu sebelum Google memutuskan utk mengindeks (index) blog anda.

“Malah, ada sesetengah orang mengambil masa yg lama dan sangat sukar utk mendapatkan blog baru mereka diindeks oleh Google”. 

Jika ingin laman blog atau web anda diindeks dlm beberapa hari, anda perlu melakukan perkara berikut:


GoogleBWebmasterBTools - Bagaimana Cara Mempercepatkan Blog Diindeks Oleh Google
Klik utk lebih jelas


1) Tambah Blog anda ke GWT – Google Webmaster Tools (GWT) adalah tempat di mana anda blh mengumpul data dan beberapa maklumat tentang blog anda. 

Google secara automatik akan memberitahu anda sama ada anda mempunyai apa-apa isu dgn laman web anda atau tidak. Ia adalah tempat yg terbaik utk anda mula pengumpulan data sebab saya pun menggunakan GWT. 

Oleh itu saya sarankan supaya anda menambah blog anda ke Google Webmaster Tools. Jangan ragu-ragu utk mengunjungi Webmaster Tools sebulan sekali utk memastikan bahawa Google masih “suka” blog dan segala hasil kerja anda yg baik dan relevan kepada pembaca.

Selepas menambah laman blog anda harus menggunakan pilihan yg dipanggil “Ambil sbg Google” (fetch as Google) sila lihat screenshot dibawah ini penting bg memastikan bahawa setiap halaman blog anda akan diindeks oleh Google. 

Apa yg saya maksudkan dgn “diindeks” adalah pelawat yg menggunakan enjin carian Google mampu utk mencari blog anda melalui rentetan carian mereka.

2) Tambah Blog anda ke Bing Webmaster Tools – Ini adalah sama dgn GWT, tetapi dibuat oleh Yahoo dan Bing search engine. Jadi, drpada hanya menggunakan GWT, saya cadangkan anda utk menambah blog anda ke Bing juga. Fungsi alat Bing adalah sama seperti GWT.


TutorialBBlog - Bagaimana Cara Mempercepatkan Blog Diindeks Oleh Google
Klik utk lebih jelas


Jangan terlalu keliru dgn maksud tajuk utama post diatas kerana anda tidak perlu melakukannya sendiri. Ketika sekitar pd thn 2000, anda kemungkinan besar harus melakukannya sendiri dan secara manual, tetapi kini ia lebih mudah dr sebelumnya.

Hanya dgn muat turun dr mana-mana plugin yg sama dan terus link ke blog anda. Pendek kata, sitemap dan fail robots.txt akan crawl blog anda dgn lebih mudah utk diindeks oleh Google. Sitemap adalah tempat di mana semua halaman URL dan posting anda disimpan. 

Antara Lain:
Sebaik sahaja anda telah menyelesaikan langkah-langkah tersebut dan anda hanya perlu menunggu sedikit masa. Sementara itu, pastikan anda memberitahu rakan-rakan / rakan-rakan / ahli keluarga anda mengenai blog baru anda.

Selepas tempoh satu atau dua hari, pastikan anda menggunakan rentetan carian berikut utk melihat apakah blog anda akhirnya diindeks oleh Google: misalnya url http://niagaonline.blogspot.com/, http://niagaonline.blogspot.com/pelbagai-koleksi-tudung-baru.html atau tajuk blog sahaja niaga Online.

Jika laman web atau blog anda muncul keluar pd carian Google, anda blh bernafas lega kerana blog anda diindeks oleh enjin carian Google. Anda blh menggunakan rentetan carian yg sama pd Bing dan Yahoo juga, tetapi perlu diingat bahawa engin carian mereka agak sedikit perlahan drpada Google. 

Oleh itu, dlm tempoh masa drpada 2 hari – tunggu selama seminggu atau lebih. Namun begitu, jika anda masih tidak melihat blog anda di Google, jangan panik kerana laman web anda akan diindeks walaupun cepat atau lambat.


Loading...

Tags: #Bagaimana #Blog #Cara #Diindeks #Google #Mempercepatkan #oleh

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Comments are closed.