AYAM GORENG KUNYIT

49855705 10215230345106451 5748601992398241792 nB252812529 - AYAM GORENG KUNYIT

49937897 10215230345306456 3801679577521061888 nB252812529 - AYAM GORENG KUNYIT

Ayam goreng kunyit ni di antara menu wajib kat rumah.

Di gandingkan pula dgn sambal belacan dan kicap, mkn dgn nasi panas dan telur dadar.. tak perlu masak lauk lain dah….
Saya kongsikan resepi ayam goreng kunyit cara saya.
RESEPI AYAM GORENG KUNYIT
BY: NINA MAHDAR


BAHAN-BAHAN:
2 ketul Dada ayam – potong kecil2.
1 sudu besar tepung bestari
(boleh tambah sesudu lagi jika nak garing)
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu kecil garam
1 biji bawang merah – di hiris tebal
1 inci halia – di hiris halus
Lada merah – di hiris halus
lobak merah –
Bunga kobis
Kacang panjang
Cara membuatnya:
– satukan teoung, garam, serbuk kunyiy dan kari kedalam ayam yg telah di potong kecil tadi.
– kacau rata.
– panaskan minyak. Goreng ayam. Jika ayam masih melekat. Biarkan seketika.
– tunggu sedikit ayam garing baru di terbalikkan. Kemudian lerai2kan isi ayam yg melekat tadi.
– goreng sehingga ayam garing. Kemudian masukkan sayur yg keras dulu seperti lobak dan bunga kobis.
– masukkan pula kesemua bahan yg tinggal. Goreng sehingga semuanya masak.
– angkat dan toskan minyaknya.
– selamat menjamu selera.
Loading...

Tags: #Ayam #GORENG #kunyit

author
Author: 
    MAGIC!!!….Bihun Goreng Komplit Ala Rida Ini Bikin Ketagihan, Pakai Bumbu Apa Sich ?
    Hello Teman – Teman Salam kenal buat kalian semua yang baru masuk atau
    Kuih Bingka Ambon (Ambon Honeycomb Cake; Kue Bika Ambon; 黄金糕) **
    【Recipe】http://kitchentigress.blogspot.sg/2012/09/kuih-bingka-ambon-video.html Bika Ambon is a cake from, not Ambon, but Medan. Aka kuih
    Kek Milo Kukus | Steam Milo Cake
    Join channel telegram Buat Orang Lapo untuk dapatkan notifikasi dan juga update video
    Tutorial Memasak “Tteokbokki” (Spicy Rice Cake) Versi Indonesia
    Masaknya pake bahan yg ada di Indonesia, jadi rasanya jelas ga sama dengan

    Leave a reply "AYAM GORENG KUNYIT"