Apabila jasad guru dipaksa, roh pendidiknya tidak akan dirasai murid

be00 1 - Apabila jasad guru dipaksa, roh pendidiknya tidak akan dirasai murid
Imej via Toodia.my

Sebenarnya setiap kali berlakunya pertukaran jawatan menteri pendidikan, pastinya cadangan mengurangkan beban guru diusulkan. Namun setiap kali cadangan ini diusulkan, pastinya tugas dan beban guru bertambah berat.

Guru seakan-akan sudah fobia dan lali dgn pengumuman seperti ini. Namun, pd kali ini, saya baru dpt merasai serba sedikit perubahan itu. Sedikit demi sedikit a bercambah indah.

Barangkali betullah kata orang, kita tidak mungkin akan terus dpt merasai beban itu dikurangkan, tetapi setidak-tidaknya langkah pertama ke arah itu telah berjaya.

Sebagai pendidik, saya amat tertarik dgn hala tuju pertama yg dikemukakan oleh Maszlee Malik dlm Amanat Menteri Pendidikan 2019, yakni mengembalikan cinta ke dlm pendidikan.

Benar sekali kata Maszlee bahawa pendidikan bukanlah tentang penghujungnya semata-mata, tetapi proses berterusan mengejarnya.

Di sekolah, apabila masing-masing sudah hilang cinta utk mengajar dan mendidik, maka cinta utk belajar, diasuh dan dididik juga akan lenyap secara automatik.

Katakanlah benar walaupun pahit, saya yakin terlalu byk guru yg memohon bersara awal ketika ini memandangkan beban tugas yg semakin kritikal, tambahan pula dgn cinta terhadap pengajaran sudah semakin lenyap.

Maka, mengembalikan cinta ke dlm pendidikan menjadi asas utama menteri pendidikan yg baru ini.

Apabila adanya cinta atau kasih sayang, kegembiraan atau kebahagiaan dan saling menghormati terbentuk dlm diri masing-masing, maka secara langsung warga pendidik dan anak-anak bangsa akan suka menjadikan sekolah sbg rumah kedua.

Cuma dlm keadaan sekarang, Maszlee terpaksa menggerakkan langkah kedua bg merealisasikan impian semua guru di sekolah, iaitu tiada kerja perkeranian.

Sesungguhnya kerja pemfailan jika disingkirkan, mengajar akan terus difokuskan menjadi tugas utama semua guru di sekolah.

Paksaan dan ugutan yg digunakan oleh para pentadbir sudah tidak begitu berkesan terhadap warga guru yg semuanya terpelajar dan terdidik.

Apabila jasad guru terikat, roh pendidik akan melayang jauh dan tidak lagi mendekati sekolah yg dianggap tempat mulia utk mencanai akal intelek.

Jasad guru tetap akan berada dlm kawasan sekolah kerana dipaksa dan diugut, namun roh dan jiwa pendidik pastinya tidak akan dirasai oleh anak bangsa.

Kalaulah hanya Maszlee seorang saja yg sanggup bergerak, namun pihak lain tidak sama langkahnya, saya yakin batu loncatan utk memartabatkan profesion perguruan ini akan menjadi halangan.

Sebagai guru, saya tidak mempunyai kuasa utk terus bersuara menyokong usaha murni Maszlee, tetapi saya ingin membuat seruan kepada semua guru agar terus-menyokong usaha Maszlee sbg menteri pendidikan yg paling berani mengemukakan perubahan dlm masa yg terdekat.

Daripada kita duduk mengkritik, eloklah kita bahu-membahu dan saling mendukung bg mencipta era pendidikan holistik yg bersifat kebangsaan.

Saya ingin mencadangkan kepada Maszlee agar menambah lagi langkah itu dgn mempermudah penulisan rancangan pengajaran harian.

Luangkan masa guru yg digunakan utk menulis panjang rancangan pengajaran harian supaya mereka mempunyai masa mencukupi utk merancang pengajaran yg sarat ilmu dan menarik.

Teo Wei Sing adalah seorang pendidik.

Sumber: Free Malaysia Today


Loading...

Tags: #akan #Apabila #dipaksa #dirasai #Guru #jasad #Murid #pendidiknya #tidak

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Leave a reply "Apabila jasad guru dipaksa, roh pendidiknya tidak akan dirasai murid"