9 AMALAN HARI JUMAAT AGAR SENTIASA DIDOAKAN MALAIKAT..RUGI TAK AMAL

x 143 - 9 AMALAN HARI JUMAAT AGAR SENTIASA DIDOAKAN MALAIKAT..RUGI TAK AMAL


HARI JUMAAT LAGI HEBAT DARI HARI RAYA.

Rasulullah s.a.w bersabda, Sesungguhnya hari Jumaaat adalah penghulu segala hari dan hari yg paling besar di sisi Allah. Iaitu hari yg lebih besar drpada hari raya Adha dan hari raya Fitrah, pd hari Jumaat itu terdapat lima kejadian iaitu hari yg dijadikan Adam alaihissalam dan Bgnda di turunkan drpada syurga ke muka bumi, dan pd hari itu juga wafatnya Adam a.s, dan Allah mengurniakan satu saat di mana doa-doa dikabulkan kecuali doa-doa maksiat, dan hari Jumaat juga akan terjadinya hari Kiamat. (HR. Ibnu Majah)

BERLAKUNYA LIMA PERISTIWA PENTING ALAM INI.

Daripada Abu Lubabah bin Ibnu Mundzir r.a. berkata, Rasulullah s.a.w. bersabda, Hari Jumaat adalah penghulu segala hari dan hari yg paling mulia di sisi Allah. Hari Jumaat ini lebih mulia dr hari raya Aidilfitri dan Aidiladha di sisi Allah. Pd hari Jumaat terdapat lima peristiwa; Diciptakannya Adam dan diturunkannya ke bumi, pd hari Jumaat Adam dimatikan, di hari Jumaat juga terdapat waktu yg mana jika seseorang meminta kepada Allah maka akan dikabulkan selagi tidak memohon yg haram, dan di hari Jumaat juga akan berlakunya kiamat. Tidaklah seseorang Malaikat yg dekat di sisi Allah SWT, di bumi dan di langit kecuali dia dikasihi pd hari Jumaat. (HR. Ahmad)

JUMAAT ADALAH ANUGERAH TERHEBAT!

Demikian hebatnya hari Jumaat. Hayati hadith-hadith di atas kita dpt rasakan satu peluang yg maha hebat yg disediakan oleh Allah buat kita jambaNya. Doa sayangkan hamba-hambaNya sebab itu disediakan ganjaran yg cukup hebat segabai tanda anugerah, pemberian dan hadiah buat mereka yg payak mendapatkannya. Lakukanlah pasti Allah gadakan ganjaran dan luaskan kerahmatan juga keselamatan di dunia malah yg lebih penting lagi kebahagiaan di aalam sana nanti.

SAIYIDUL AIYAM.

Jumaat adalah hari yg cukup istimewa kerana Islam meletakkan Jumaat sbg ketua dan ganjarannya lebih berbanding hari-hari yg lain. Dlm suatu hadis Rasululla s.a.w. yg diriwayatkan oleh Abu Hurairah: Jumaat dinamakan sbg Saidul aiyam iaitu penghulu segala hari (sebaik-baik hari).

KITA UMMAH YANG TERPILIH.

Allah telah menyesatkan orang-orang sebelum kita dr hari Jumaat, maka umat Yahudi memperoleh hari Sabtu, umat Nasrani memperoleh hari Ahad. Lalu Allah mendatangkan kita dan memberi kita hidayah utk memperoleh hari Jumaat. Maka Allah menjadikan hari Jumaat, Sabtu dan Ahad, dan mereka (umat sebelum kita) berada di belakang kita pd hari kiamat. Kita datang paling akhir di dunia, tetapi paling awal datang di hari kiamat yg telah ditetapkan utk mereka sebelum diciptakan seluruh makhluk. (HR.Muslim)

HARI JUMAAT HARI YANG PENUH KEBAIKAN DAN AMAT BERKAT.

Kita tahu bahawa Allah a.w.t. telah menjadikan kota Makkah dan Madinah sbg kota yg Suci lagi berkat; Dia juga menjadiukan dan memuliakan 3 buah masjid utama dlm Islam iaitu Masjidil Haram, Masjid Nabawi dan Masjidil Aqsa; Allah s.w.t. juga menjadikan bln Ramadhan Al-Mubarakah sbg bln paling mulia di berbanding bln-bulan yg lainnya dan dlm bln ini juga disediakan malam 1000 bln iaitu Lailatul Qadar sbg hadiah terhebat dlm hidup ummat Muhammad s.a.w; Dia juga menjadikan sepertiga malam sbg saat dan waktu yg paling efektif dan mustajab utk munajat dan mendekatkan diri kepada Pencipta dan Pemilik alam semesta; demikian juga hari Jumaat, hari yg diangkat darjatnya sbg ‘Sayyidul Ayyam’ iaitu penghulu bg seluruh hari. Hari Jumaat ini adalah hari yg paling utama dan berharga buat kita semua yg mana pdnya disediakan sungguh byk kebaikan, keberuntungan, peluang yg hebat utk kita meraih pahala yg berganda-ganda!

KIAMAT NANTI JUGA PADA JUMAAT.

Rasulullah s.a.w. bersabda lagi: “Hari paling baik di mana matahari terbit pd hari itu adalah hari Jumaat, pd hari itu Adam a.s. diciptakan, dan pd hari itu pula Adam dimasukkan ke dlm syurga, serta diturunkan dr syurga, pd hari itu juga kiamat akan terjadi pd hari tersebut terdapat suatu waktu di mana tidaklah seorang mukmin solat menghadap Allah mengharapkan kebaikan kecuali Allah akan mengabulkan permintaannya.” (HR.Muslim)

TAK BUAT RUGI… Berikut adalah 11 amalan paling utama dan hebat keuntungannya bg mereka yg mengamalkannya. Bergembira dan berbahagialah bg mereka yg bersungguh-sungguh meraih keuntungan pdnya dan amatlah ruginya mereka yg mengabaikannya!

AMALAN PERTAMA: Memotong Kuku.

Sebelum menunaikan fardu Jumaat, kita disunatkan mandi walaupun waktu solat telah hampir. Disunatkan juga mencukur kepala, memotong kuku, memendekkan misai, memakai wangi-wangian dan mengenakan pakaian yg sebaik-baiknya. Ibnu Masud berkata, “Sesiapa yg memotong kuku pd hari Jumaat, Allah akan menyembuhkannya drpada penyakit dan memberikannya keselamatan.”

AMALAN KEDUA: Membaca Surah Ali-Imran.

Sabda Nabi s.a.w. ygb bermaksud: “Sesiapa yg membaca surah Ali Imran pd hari Jumaat, maka Allah dan malaikat mendo’akan kebaikan ke atasnya sehingga matahari terbenam pd hari itu.”

AMALAN KETIGA. Membaca Surah Al-Kahfi.

Sabda Rasulullah s.a.w. yg diriwayatkan oleh Abi Said Al-Khudri yg bermaksud: “Sesiapa membaca surah Al-Kahfi pd hari Jumaat, Allah menerangi hidupnya antara dua Jumaat.”

AMALAN KEEMPAT. Mengucapkan Selawat Ke atas Nabi s.a.w.

Berselawat sekali ke atas Nabi, Allah Taala memberi rahmat 10 kali ganda. Rasulullah s.a.w. pernah bersabda yg bermaksid: “Perbanyakkanlah membaca selawat pdku pd malam dan hari Jumaat, maka siapa yg membaca selawat utkku satu kali, Allah akan berselawat kepadanya 10 kali (Allah akan memberinya rahmat 10 kali)”.(HR.Al-Baihaqi) Allah Taala juga ada berfirman dlm Al-Quran yg bermaksud : “Sesungguhnya Allah Taala dan para malaikat telah berselawat ke atas Nabi. Wahai orang-orang yg beriman, ucapkanlah selawat dan salam yg sempurna ke atasnya (Nabi)”. (QS.Al-Ahzab:56)

AMALAN KELIMA. Membaca Yassin.

Sesiapa membaca surah Yassin pd malam Jumaat, Allah mengampunkan dosa kecil yg dilakukan, demikian menurut hadis Rasulullah yg diriwayatkan oleh Abi Hurairah

AMALAN KEENAM. Mandi Sunat Jumaat.

Sabda Rasulullah s.a.w. yg diriwayatkan oleh Abdullah Ibn Abi Khatadah, bermaksud: “Sesiapa yg mandi pd hari Jumaat seolah-olah dirinya bersih sehingga Jumaat akan datang.” Dan sebuah hadith drpada Ibnu Umar bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda maksudnya: Jika seseorang antara kalian mendatangi solat Jumaat, maka hendaklah mandi dulu. (Muttafaq alaih)

Manakala sebuah lagi hadith yg menerangkan tentang mandi sunat hari Jumaat adalah sebuah hadith drpada Samurah, diriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w. pernah bersabda: Sesiapa yg berwuduk pd Jumaat, maka dgn keringanan itu, blhlah dilakukan tanpa mandi tetapi mandi itu adalah lebih utama. (HR.Imam Abu Daud dan Tarmidzi).

AMALAN KETUJUH. Solat Jumaat.

Mereka yg mendirikan solat Jumaat antara satu Jumaat ke satu Jumaat berikutnya, maka Allah mengkifaratkan atau mengelakkan dia drpada terbabit dosa besar. Rasulullah bersabda yg bermaksud: “Sesiapa hadir solat Jumaat pd saat pertama, dia umpama berkorban seekor unta. Sesiapa hadir solat Jumaat pd saat kedua, dia seperti berkorban seekor lembu. Barang siapa yg menghadiri solat Jumaat pd saat yg ketiga, dia seperti berkorban seekor kibas. Sesiapa hadir solat Jumaat pd saat keempat, dia seperti memberi hadiah seekor ibu ayam, dan sesiapa hadir solat pd saat kelima, dia seolah-olah memberi hadiah sebiji telur. Apabila imam naik ke mimbar, malaikat menutup buku catatannya dan ikut mendengar khutbah. Justeru, sesiapa yg datang utk solat selepas itu seolah-olah dia hanya datang utk solat semata-mata, tidak direkodkan dlm buku kehadiran malaikat.”

AMALAN KELAPAN. Berdoa Bersungguh-sungguh.

Majoriti ulama’ berpendapat bahawa makbulnya do’a yg dibaca di antara dua khutbah, iaitu ketika imam sedang duduk antara khutbah pertama dan khutbah kedua. Ibnu Qayyim Al-Jauzi mengatakan: Di antara sekian byk pendapat ada dua yg paling kuat, sbgmana ditunjukkan dlm byk hadis yg sahih, pertama saat duduknya khatib sampai selesainya solat. Kedua, sesudah Asar. Pd hari itu terdapat suatu masa di mana seorang hamba Mukmin apabila meminta (berdo’a) kepada Allah sesuatu kebaikan melainkan Allah memakbulkan do’anya atau ia meminta Allah melindunginya drpada sesuatu kejahatan melainkan Allah melindunginya drpada kejahatan. (HR.At-Tirmidzi).

Sebuah hadith drpada Abu Hurairah r.a. telah meriwayatkan : Rasulullah s.a.w telah bersabda: “Sesungguhnya Rasulullah s.a.w. sedang membicarakan tentang hari Jumaat, dan bgnda bersabda: Pdnya (hari Jumaat) terdapat suatu saat yg tidak ditemui oleh seorang hamba (Allah) yg muslim dgn dia mendirikan solat sambil memohon kepada Allah akan sesuatu, melainkan apa yg dipohonkannya itu diberikannya kepadanya. Dia mengisyaratkan dgn tangannya yg diangkatkan”. (HR.Al-Bukhari dan Muslim)

AMALAN KESEMBILAN. Bykkan Bersedekah.

Sedekah pd hari itu lebih utama dibanding sedekah pd hari-hari lainnya. Ibnu Qayyim berkata: Sedekah pd hari itu lebih utama dgn sedekah pd enam hari lainnya seumpama di sedekah pd bln Ramadhan dibanding bln-bulan lainnya. Hadis dr Kaâab menjelaskan: Dan Sedekah pd hari itu lebih mulia dibanding hari-hari selainnya.

Sekian perkongsian ringkas drpada saya. Moga hari Jumaat kali ini lebih byk manafaat dan keberuntungan yg kita dpt berbanding hari-hari Jumaat yg sebelum ini. Mereka yg lebih baik dan lebih byk amalannya sekarang berbanding hari-hari sebelumnya pasti diberikan Allah s.w.t. hidup yg tenang, kaya dan bahagia. Segala yg berlaku semasa di dunia dpt diharungi dgn penuh ketabahan dan memiliki iman yg teguh. Sbg balasan dan ganjaran dr Allah s.w.t. adalah bertemu dgnNya dan dikurniakan syurga firdaus yg kekal kita di dlmnya buat selama-lamanya. InshaaAllah… Wallahua’lam.

CREDIT: ZAINAL RASHID


Loading...

Tags: #AGAR #Amal #Amalan #DIDOAKAN #Hari #Jumaat #MALAIKAT..RUGI #Sentiasa

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Leave a reply "9 AMALAN HARI JUMAAT AGAR SENTIASA DIDOAKAN MALAIKAT..RUGI TAK AMAL"