8 Kegunaan Lain Garam Selain Daripada Menambah Rasa!

Loading...

x 137 - 8 Kegunaan Lain Garam Selain Daripada Menambah Rasa!

Saat anda sedang memasak di dapur mesti ada satu bahan yg wajib digunakan dlm pelbagai jenis juadah yg ingin dimasak. Sama ada hidangan berlauk, sajian moden dan apa jua jenis sajian pasti akan ada bahan ini.

Lain tidak bukan iaitu garam. Tanpa garam tidaklah kita dpt merasakan masakan sedap-sedap. Garam adalah keperluan wajib ada di ruangan dapur. Betapa ajaibnya peranan garam ini bukan sahaja dlm masakan malah lebih dr itu.

Ini adalah perkongsian yg SK dpt utk anda semua ikut dan bermanfaat pd semua.

 1. Sebagai pencuci kerang secara semulajadi. Penggunaan utk merendam kerang supaya tahinya hilang. Apabila sesuatu berasal dr laut dan garam digunakan utk meneutralkan keburukannya atau tahi.
 2. Mengubati gout. Gout disebabkan oleh pemakanan mknan laut secara berlebihan. Orang yg tinggal berhampiran pantai blh menanam badan dlm pasir laut. Bukan semua orang tinggal pantai, bg mereka yg tinggai jauh dr pantai laut blh menggunakan garam kasar yg telah digoreng dan didemahkan pd tempat yg sakit ketika garam dlm keadaan panas.
 3. Mengelakan drpada gangguan syaitan /jin pd bayi. Ada ketikanya bayi kerap menangis waktu malam. Utk mengatasi hal in, garam di campur dgn bawang merah, bawang putih dan lada hitam dan diletakkan di bahagian kepala bayi dgn berlapik.
 4. Keluarkan blackhead. Ini adalah masalah kecantikan terutamanya kecantikan wajah yg byk menjengkelkan. Tidak perlu bersusah payah membeli sabun muka yg mahal utk menghilangkan bintik hitam ini, cukup hanya membasuhnya menggunakan air garam maka bintik hitam akan hilang lebih cepat.
 5. Bunuh bakteria yg menyebabkan bau badan. Anda cantik tetapi masih lagi ada masalah bau badan? jangan risau, air garam jugak mempunyai manfaat yg penting utk membunuh bakteria dan juga kuman yg menyebabkan bau badan. Anda blh jadikan seperti skrub. Ia akan meningkatkan kenyakinan anda.
 6. Rawat tekak gatal dan sakit tekak. Sesetengah kajian juga menyebutkan bahawa air garam juga berkesan utk merawat sakit tekak dan menghapuskan simptom sakit tekak dan gatal-gatal tekak. Air garam akan membantu membersihkan bahagian tekak yg mengalami sakit dan kecederaan supaya bakteria dan kuman tidak merebak lagi. Minumlah air garam dlm tiga kali sehari.
 7. Garam juga membantu keseimbangan hormon. Ia memudahakan proses metabolik dan mewujudkan pH optimum dlm badan. Ketahuilah dlm badan kita dipenuhi dgn acid tetapi garam adalah utk menuteralisasikan acid dlm badan supaya tidakterkena sebarang penyakit yg tidak diingini.
 8. Melegakan sakit gigi, sakit gigi biasanya disebabkan apabila terdapat pembentukan nanah di pusat gigi anda akibat jangkitan bakteria. Jika berlaku sebegitu, anda perlu mengambil antibiotik utk merawat jangkitan. Tetapi anda blh sahaja melakukan perkara ini dirumah sahaja dgn menggunakan garam. Anda blh berkumur dgn air garam utk setiap beberapa jam.
Loading...

Tags: #daripada #Garam #Kegunaan #Lain #Menambah #Rasa #Selain

author
Author: 
  FG Walet Bird’s Nest Meluaskan Empayar Di Johor Bharu
  Assalamualaikum, Kebaikan sarang burung kepada kulit muka & kesihatan badan memang sudah terkenal
  7 Seleb Ini Ganti Nama Setelah Masuk Islam, Namanya Jadi Indah Banget!
  slidegossip.com – Memilih agama atau keyakinan memang sudah menjadi hak pribadi masing-masing orang,
  Dulu Laris Manis Jadi Artis Sinetron, Lama Tak Muncul Malah Jualan Kopi dan Rempeyek!
  slidegossip.com – Nasib orang siapa yg bisa tahu, terkadang berada di atas, di
  Download Round-Up 4 English Grammar Book
  Download Round-Up 4 English Grammar Book by clicking the picture

  Leave a reply "8 Kegunaan Lain Garam Selain Daripada Menambah Rasa!"