5 Jenis Dugaan Dari Allah Utk Menghapuskan Dosa-Dosa Manusia

x 18 - 5 Jenis Dugaan Dari Allah Utk Menghapuskan Dosa-Dosa Manusia

Dalam hidupnya, manusia tidak pernah luput dr kesusahan. Tidak selamanya hal-hal yg menyenangkan akan terus berlaku dlm kehidupan manusia. Sebab ada kalanya manusia perlu merasakan hal-hal yg tidak menyenangkan dlm hidupnya sbg pembelajaran.

Bahkan para Nabi pun diuji dgn berbagai mcm cobaan. Dari byknya kesusahan yg diberikan oleh Allah SWT, terdapat 5 jenis ujian yg blh mneghapuskan dosa-dosa yg dilakukan manusia.

Apa 5 jenis Dugaan tersebut?

Rasulullah SAW bersabda “Tidak akan menimpa muslim sakit, keletihan, kebimbangan, gangguan, kesedihan dan duka sehingga duri yg mengenai dirinya. Kecuali Allah SWT akan menghapuskan dosa-dosanya. ”

Berikut ini 5 kesusahan yg diberikan oleh Allah SWT utk menghapuskan dosa manusia:

1. Keletihan

Keletihan adalah kesusahan yg pertama yg akan diberikan oleh Allah SWT. Keletihan ini biasanya terjadi pd seseorang yg bekerja tanpa berehat. Dia akan merasakan keletihan yg berat. Kerana merasa lelah, dia sukar utk melakukan aktiviti yg lain.

Tetapi percayalah bahawa Allah SWT akan menghapuskan dosa-dosanya yg telah lalu jika seorang hamba dpt mengatasi keletihan yg dihadapinya. Setiap keringat yg dikeluarkan akan bernilai ibadah bg Allah SWT.

2. Sakit

Kesusahan lain iaitu merasakan sakit. Setiap manusia pasti pernah merasakan sakit dlm hidupnya walaupun hanya sekali. Rasa sakit yg dianugerahkan oleh Allah SWT terasa amat menyeksa

Nabi shallallahu ‘alihi wa sallam bersabda, “Setiap muslim yg terkena musibah penyakit atau yg lain, pasti akan hapuskan kesalahannya, sbgmana pohon menggugurkan daun-daunnya” (HR. Al-Bukhari no. 5661 dan Muslim no. 651)

Dalam hadis yg lain, Nabi

shallallahu ‘alihi wa sallam bersabda, “Tidaklah seorang muslim tertusuk duri atau sesuatu perkara yg lebih berat dr itu melainkan diangkat darjatnya dan dihapuskan dosanya kerananya.” (HR. Muslim no. 2572)

Bergembiralah saudaraku, bagaimana tidak, hanya kerana sakit tertusuk duri saja dosa-dosa kita terhapus. Kerana blh jadi dgn penyakit ini kita akan bersih dr dosa bahkan tidak mempunyai dosa sama sekali, kita tidak punya timbangan dosa, kita menjadi suci sbgmana anak yg baru lahir.

Rasulullah SAW juga bersabda, “Cubaan akan sentiasa menimpa seorang mukmin dan mukminah, baik pd dirinya, pd anaknya atau pd hartanya, sehingga ia bertemu dgn Allah tanpa dosa sedikitpun.” (HR. Ahmad)

Hadits ini sangat sesuai bg orang yg mempunyai penyakit kronik yg tidak blh diharapkan kesembuhannya dan vonis doktor mengatakan umurnya tinggal hitungan minggu, hari bahkan jam. Ia bimbang penyakit ini menjadi sebab kematiannya. Hendaknya ia bergembira, kerana blh jadi ia menghadap Allah suci tanpa dosa. Ertinya syurga telah menunggunya.

Jadi bersabarlah dan jangan mengeluh dgn penyakit yg diberikan Allah, kerana sakit adalah ujian dan dosa-dosa kita akan digugurkan olehNya. Kerana itu, tetap tabah ketika sakit dan terus mencari penawarnya.

3. Kebimbangan

Kesusahan selanjutnya adalah rasa bimbang. Kebimbangan tersebut perlu diatasi dgn baik. Jika tidak, akibatnya fatal. Serahkanlah semua urusan kepada Allah SWT. Sbg manusia, kita perlu berusaha dan berdoa. Hasilnya biarlah Allah SWT yg menetapkan. Jadi, hati manusia menjadi lebih tenang kerana segala yg diberikan oleh Allah SWT adalah yg terbaik.

4. Gangguan

Kesusahan yg diberikan oleh Allah SWT lain iaitu muncul gangguan-gangguan dlm kehidupan. Gangguan ini blh datang dr pelbagai sisi. Di saat kita melakukan perkara yg baik, ada saja gangguan yg menghalang. Jika kita blh yakin dan bersabar, dosa-dosa kita akan gugur.

5. Kesedihan

Setiap manusia tentunya mendambakan kehidupan yg menyenangkan, penuh ketenangan, ketenteraman dan kebahagiaan. Tidak ada satu orang manusia pun yg ingin merasakan kesusahan di dlm hidupnya.

Tetapi mustahil hidup manusia penuh dgn kesenangan. Dan Allah SWT memberikan kesedihan kepada manusia utk menghapuskan dosa-dosanya yg telah lalu. Jika kesedihan ini ditangani dgn bijak dan kesabaran maka dosa-dosa kita akan diampuni oleh Allah SWT.

Berikut Ini 5 Amalan Penghapus Dosa.

1. TAUBAT

Tobat adalah menyatakan penyesalan, memohon ampunan kepada Allah, dan berjanji tidak mengulangi perbuatan yg melanggar aturan-Nya.

“Sesungguhnya Allah Maha Penerima taubat lagi Maha Penyayang.” (Al-Baqarah: 37).

“Dan Dialah (Allah) yg menerima taubat dr hamba-hamba-Nya dan memaafkan kesalahan-kesalahan dan mengetahui apa yg kamu kerjakan.” (QS. Asy-Syura: 25)

“Bahwa Allah membentangkan tangan-Nya di malam hari utk menerima taubat orang-orang yg berbuat jelek di siang hari dan membentangkan tangan-Nya di siang hari utk menerima taubat orang-orang yg berbuat jelek di malam hari sehingga matahari terbit dr arah barat.” (HR. Muslim).

“Orang yg bertaubat dr dosanya bagaikan orang yg tidak mempunyai dosa sama sekali” (HR. Ibn Majah, Sahih al-Jami’).

Cara tobat yaitu dgn memanjatkan doa memohon ampunan dan/atau shalat taubat. Doa paling ringkas adalah istighfar. Doa panjang antara lain sbgmana tercantum dlm hadits Shahih Bukhari dan Muslim berikut ini:

اللَّهُمَّ إِنِّى ظَلَمْتُ نَفْسِى ظُلْمًا كَثِيرًا وَلاَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلاَّ أَنْتَ ، فَاغْفِرْ لِى مَغْفِرَةً مِنْ عِنْدِكَ ، وَارْحَمْنِى إِنَّكَ أَنْتَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ »

“Alloohumma innii zholamtu nafsii zhulman katsiiron wa laa yaghfirudz dzunuuba illa anta faghfirlii maghfirotan min ‘indika warhamnii innaka antal ghofuurur rohiim”

“Ya Allah, sungguh aku telah menzhalimi diriku sendiri dgn kezhaliman yg byk, sedangkan tidak ada yg dpt mengampuni dosa-dosa kecuali Engkau. Maka itu ampunilah aku dgn suatu pengampunan dr sisi-Mu, dan rahmatilah aku. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang  (HR. Bukhari dan Muslim).

Shalat Tobat adalah shalat dua rakaat lalu meminta ampun kepada Allah SWT dgn doa istighfar dlm bahasa apa saja, termasuk doa minta ampun dlm hadits di atas.

“Tidaklah seorang hamba melakukan dosa kemudian ia bersuci dgn baik, kemudian berdiri utk melakukan shalat dua raka’at kemudian meminta ampun kepada Allah, kecuali Allah akan mengampuninya.” Kemudian beliau membaca ayat ini: “Dan (juga) orang-orang yg apabila mengerjakan perbuatan keji atau menganiaya diri sendiri, mereka ingat akan Allah, lalu memohon ampun terhadap dosa-dosa mereka dan siapa lagi yg dpt mengampuni dosa selain dr pd Allah? Dan mereka tidak meneruskan perbuatan kejinya itu, sedang mereka mengetahui.” (HR. Tirmidzi, Abu Daud, dan  Ibnu Majah).

2. ISTIGHFAR

Istighfar adalah memohon ampun kepada Allah Swt dgn kalimat “Astaghfirullahal’adzim” atau kalimat lain yg semakna.

“Beristighfarlah kamu kepada Tuhanmu, sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun…” (QS. Nuh:10).

“Dan hendaklah kamu meminta ampun kepada Tuhanmu dan bertaubat kepada-Nya. (Jika kamu mengerjakan yg demikian), niscaya Dia akan memberi kenikmatan yg baik (terus menerus) kepadamu sampai kepada waktu yg telah ditentukan dan Dia akan memberikan kepada tiap-tiap orang yg mempunyai keutamaan (balasan) keutamaannya. Jika kamu berpaling, maka sesungguhnya aku takut kamu akan ditimpa siksa hari kiamat.” (QS.Hud : 3).

“Barangsiapa beristighfar secara rutin, pasti Allah memberinya jalan keluar dlm kesempitan dan memberi rezeki yg tiada terhingga pdnya.” (HR. Abu Daud).

3. SEDEKAH

Sedekah yaitu menyisihkan sebagian harta utk membantu orang yg membutuhkan (kaum dhuafa) dan mendanai dakwah atau syiar Islam.

Sedekah bisa diartikan juga dgn mengeluarkan harta yg tidak wajib di jalan Allah (selain zakat). Sedekah juga meliputi bantuan nonmateri atau ibadah-ibadah fisik nonmateri, seperti menolong orang lain dgn  tenaga dan pikiran, mengajarkan ilmu, bertasbih, dan berdzikir.

“Sedekah dpt menghapus dosa sbgmana air memadamkan api” (HR. Tirmidzi).

“Sesungguhnya orang-orang yg bersedekah baik laki-laki maupun perempuan dan meminjamkan kepada Allah pinjaman yg baik, niscaya akan dilipat-gandakan (ganjarannya) kepada mereka; dan bg mereka pahala yg byk.” (QS. Al Hadid: 18).

4. SABAR MENGHADAPI MUSIBAH/UJIAN

Musibah, seperti sakit, termasuk penghapus dosa, selama kita bersabar dan tawakal kepada Allah Swt atas ujian tersebut.

“Sesungguhnya Allah Azza Wa Jalla berfirman, “Sesunguhnya apabila Aku menguji seorang hamba-Ku yg mukmin, lalu ia memuji-Ku atas ujian yg Aku timpakan kepada-Nya, maka ia bangkit dr tempat tidurnya (dalam keadaan) bersih dr dosa seperti hari ibunya melahirkannya.“ (HR. Ahmad).

“Tidaklah seorang muslim tertimpa suatu penyakit dan sejenisnya, melainkan Allah akan mengugurkan bersamanya dosa-dosanya seperti pohon yg mengugurkan daun-daunnya”. (HR. Bukhari dan Muslim).

“Tidaklah seseorang muslim ditimpa keletihan, penyakit, kesusahan, kesedihan, gangguan, kegundah-gulanan sehingga duri yg menusuknya, melainkan Allah akan menghapuskan sebagian dr kesalahan-kesalahannya”. (HR Bukhari).

“Tidaklah menimpa seorang mukmin rasa sakit yg terus menerus, kepayahan, penyakit, dan juga kesedihan, bahkan sampai kesusahan yg menyusahkannya, melainkan akan dihapuskan dgn dosa-dosanya”. (HR. Muslim).

“Bencana senantiasa menimpa orang mukmin dan mukminah pd dirinya, anaknya dan hartanya, sehingga ia berjumpa dgn Allah dlm keadaan tidak ada kesalahan pd dirinya” (HR. Tirmidzi, Ahmad, Al-Hakim, Ibnu Hibban).

“Sesungguhnya Allah benar-benar akan menguji hamba-Nya dgn penyakit, sehingga ia menghapuskan setiap dosa drnya”. (HR. Al-Hakim).

“Tidaklah seorang muslim tertusuk duri atau yg lebih dr itu, melainkan ditetapkan bgnya dgn sebab itu satu derajat dan dihapuskan pula satu kesalahan drnya”. (HR. Muslim).

“Janganlah kamu mencaci-maki penyakit demam, karena sesungguhnya (dengan penyakit itu) Allah akan menghapuskan dosa-dosa anak Adam sbgmana tungku api menghilangkan kotoran-kotoran besi”. (HR. Muslim).

5. MELAKUKAN AMAL KEBAIKAN

Amal kebaikan (amal saleh), seperti mengerjakan ibadah wajib (shalat, zakat, puasa, haji) dan ibadah sunah seperti shalat malam, juga menolong sesama, senyum (menyenangkan orang lain), membaca Al-Quran, berkata-kata yg baik, menyempurnakan wudhu, dpt menghapuskan dosa.

“Sesungguhnya kebaikan itu menghapuskan keburukan, yg demikian itu adalah peringatan bg orang orang yg ingat.” (QS. Hud:114).

Dalam Tafsir Ibnu Katsir disebutkan: “Sesungguhnya melakukan kebaikan itu menghapuskan dosa dosa silam”.

Rasulullah Saw bersabda: “Dan ikutilah keburukan itu dgn kebaikan kerana (pahala) kebaikan itu dpt menghapuskan (dosa) keburukan”. (HR. Ahmad, Tirmidzi, Hakim, dan Tabrani).

“Bertakwalah kepada Allah di mana pun kamu berada, ikutilah kejelekan dgn kebaikan yg menghapusnya dan bergaullah dgn sesama manusia dgn akhlak (perangai/perilaku) yg baik.” (HR. At-Tirmidzi dan Ahmad).

“Shalat lima waktu dan Jum’at ke Jum’at dan Ramadhan ke Ramadhan adalah penghapus dosa di antara keduanya selama dosa-dosa besar dijauhi.” (HR. Muslim).

“Hendaklah kalian shalat malam, kerana ia adalah adat orang yg salih sebelum kalian dan amalan yg mendekatkan diri kepada Rabb kalian serta penghapus kesalahan dan mencegah dosa-dosa.” (HR. Al-Hakim).

“Sesungguhnya termasuk sebab mendapatkan ampunan adalah memberikan salam dan berkata baik.” (HR. Al-Kharaithi)

“Mahukah kalian aku tunjukkan sesuatu yg dpt menghapus dosa dan mengangkat darajat. Mereka menjawab: ya, wahai Rasulullah. Beliau berkata: sempurnakan wudhu’ ketika masa sulit dan memperbanyak langkah ke masjid serta menunggu solat satu ke solat yg lain, kerana hal itu adalah ribath.” (HR. Muslim dan At-Tirmidzi)

Sumber: rencahrasa


Loading...

Tags: #Allah #Dari #DosaDosa #Dugaan #JENIS #Manusia #Menghapuskan

author
Author: 
  Kesaksian Mengejutkan Ustad Yusuf Mansur: Memang Benar Mamah Dedeh Meninggal, Tapi…
  slidegossip.com – Baru-baru ini publik dikejutkan dgn kabar duka yg datang dr dunia
  4 Artis Indonesia yg Dikabarkan Meninggal Pdhal Sehat Walafiat! No 3 Katanya Tewas Kecelakaan!
  slidegossip.com – Byk kabar burung atau hoax yg tersebar di kalangan publik. Namun
  Sebut Nabi Muhammad SAW Miskin dan Susah Sampai Akhir Hayat, Marbot Masjid Ini Ditangkap Polisi!
  slidegossip.com – Seorang marbot masjid berinisial MS di Kabupaten Karimun, Kepulauan Riau, terpaksa
  Pergoki Istri Selingkuh, Suami Langsung Syok Ternyata Selingkuhan Istrinya Adalah Putranya Sendiri!
  slidegossip.com – Seorang pria langsung meradang begitu mengetahui kalau istrinya ternyata selingkuh dgn

  Leave a reply "5 Jenis Dugaan Dari Allah Utk Menghapuskan Dosa-Dosa Manusia"