16 Susu formula terbaik utk bayi 2019! Jenama paling bagus & diyakini.

Loading...

Banyaknya pilihan susu formula di kedai? Tapi, mana satu yg sesuai utk anak kita ya?

susu formula terbaik utk bayi

Mesti ramai dr kita yg ada masalah di atas. Terutama sekali utk mak ayah yg baru dapat anak.

Ada pulak masalah dgn susu ibu. Siapa tak nak susukan anak dgn susu badan kan. Tapi banyak masalah yg menghalang kita dr memberi susu ibu.

Terpaksa beri susu formula. Tapi, nak beli susu tepung pun kena ada ilmu juga. Pengalaman tak banyak lagi. kalau salah beli, terbazir pulak.

Jadi Ibu tuliskan entri ini utk berkongsi jawapan bagi soalan soalan yg kerap di tanya kita sebelum membeli susu baru. (Ibu kongsikan artikel ini dgn kerjasama page Ibu Bijak Keluarga Sihat.)

Kita mulakan dgn soalan paling popular.

Apakah ia?

Senarai susu formula terbaik utk bayi! Mana satu pilihan anda utk si manja?

Di bawah ini Ibu kongsikan jenama susu bayi yg popular di pasaran.

1. Susu Formula Enfalac A+

Enfalac A + Step 1 kaya dgn DHA + ARA direka khas utk bayi jangka panjang sejak lahir sehingga usia mereka 12 bulan.

Ia mengandungi DHA dan ARA yg blh menyumbang kepada perkembangan bayi kita supaya lebih sihat dan semestinya lebih comel. Hehe.

Susu Formula Enfalac A+

Ia juga mengandungi kanji beras utk bayi yg sering muntah semula apa yg di mkn. Kandungan kanji beras dlm susu formula bayi ini membantu memekatkannya utk mengurangkan risiko anak kita muntah dgn kerap.

Susu ini di rumus dgn gabungan campuran prebiotik seperti GOS dan PDX dan dipatenkan di AS, Eropah, Malaysia, Singapura dan Hong Kong.

Baru baru ini, kita di kejutkan dgn berita mengenai susu enfalac tiruan. Jadi, hati hati ya semasa nak beli susu ni. Pastikan dulu susu yg kita beli asli.

2. Susu Formula Dumex Mamex.

Susu formula Mamex dr Dumex di reka khas utk bayi baru lahir sehingga berusia 12 bulan.

Sekiranya anak kita dah pun berusia di atas 6 bulan, susu ini harus dilengkapi dgn mknan cerai susu yg berkhasiat seperti bijirin bayi, bubur dan buah buahan.

Susu Formula Dumex Mamex

Kita juga blh berikan isi ikan dan ayam yg diperkenalkan secara beransur-ansur kepada anak kita. Pastikan kita rujuk doktor dan dapatkan pandangan mereka sebelum memulakan pemberian mknan pelengkap kepada anak.

Bacaan menarik: Susu Dumex Mamil. Review tentang kelebihan, khasiat & harga.

3. Susu formula S 26 SMA.

Susu Formula S26 SMA Langkah 1 dr Wyeth dirumus khas utk bayi baru lahir sehingga ke usia 12 bulan utk meningkatkan pertumbuhan dan perkembangan awal mereka.

Susu formula S 26 SMA

Ia di diperkaya dgn khasiat seperti Kalsium, Lutein, A-Protein, AA & DHA dan juga 5 Nukleotida. Berminat nak cuba susu S26 utk anak? Ibu ada tulis artikel lengkap tentang susu ini.

Bacaan menarik: Susu S26. Review lengkap tentang jenis, kelebihan dan harga.

4. Susu Friscolac Comfort.

Susu Formula Frisolac comfort di reka khusus utk bayi yg mempunyai masalah pencernaan seperti muntah, kembung perut & sembelit.

Susu ini mempunyai formula seimbang yg mengandungi pelbagai nutrien penting yg di perlukan si manja kita seperti asid linoleik dan 5 jenis nukleotida.

Susu Friscolac Comfort

Frisolac Comfort diformulasikan dgn gum kacang carob, yg mengandungi serat dgn sifat memekat utk memberikan bantuan kepada gejala gejala muntah pd bayi, sembelit dan kembung.

Sesuai digunakan utk bayi yg menderita masalah ini. Ini adalah antara susu formula utk bayi sembelit yg terbaik di pasaran.

Banyak lagi, susu keluaran Dutch Lady selain susu ini. Rujuk artikel dibawah

Bacaan menarik: Susu tepung dutch baby.susu bayi mampu milik.

Bacaan menarik: Susu friso gold, susu tepung premium.

Bacaan menarik: Susu dutch lady ada pelbagai produk utk seisi keluarga.

5. Susu formula Lactogen 1.

Susu formula ini dikeluarkan oleh Nestle. Kelebihan utama yg ada pd susu Nestle Lactogen 1 ialah pd harganya.

Ia sangat berpatutan jika dibandingkan dgn susu langkah pertama utk bayi dr jenama yg lain.

Susu formula Lactogen 1

Hasil dr perkongsian di laman Mumcuddle.com, susu ini mudah utk dicerna oleh bayi jika di bandingkan drpada jenama lain.

Kekurangan yg di kongsi dr laman yg sama ialah ia berkemungkinan menjadikan perut bayi kembung dan sembelit. Ia juga tiada kandungan probiotik.

6. Susu formula Anmum Infacare Step 1.

Susu jenama Anmum memang menjadi pilihan ramai ibu. Kalau minum semasa hamil ambil susu Anmum Materna.

Susu formula Anmum Infacare Step 1

Selepas melahirkan anak, kita blh sambung dgn Anmum infacare utk anak.

Atau jika kita sedang menyusukan anak, blh minum Anmum Lacta.

Baca lebih lanjut: Anmum infacare step 1 dan 2.

Baca lebih lanjut: Harga susu anmum di Malaysia.

7. Susu formula Nan Care Step 1

Susu formula Nan Care Step 1

8. Susu formula Fernleaf

Susu seterusnya adalah keluaran syarikat tenusu terkemuka dr New Zealand, Fonterra.

Gambar di bawah adalah gambar produknya utk anak anak berusia antara 1 sehingga 3 thn.

 susu fernleaf utk 1 sehingga 3 thn

Jika anda mahu tahu ke semua produk di bawah jenama susu fernleaf & kebaikan menggunakannya, teruskan baca artikel di bawah.

Bacaan menarik: Ini 5 jenis susu tepung fernleaf utk kegunaan anak anak & seisi keluarga.

9. Susu formula Calciyum

Bagi anak anak yg sedang membesar, mesti memerlukan sumber kalsium yg tinggi dr mknan mereka.

Antara susu utk tulang dan sendi bagi anak anak yg baik adalah susu calciyum, juga keluaran Fernleaf.

susu fernleaf calciyum

10. Susu Formula Dupro

Susu tepung berikutnya adalah rumusan susu bayi yg dikeluarkan oleh syarikat Dumex.

Susu Dupro 1 utk bayi baru lahir (newborn) yg berusia antara 0-12 bulan.

susu formula dugro
Pelbagai jenis susu dumex dugro utk anak kita. No 10 -15.

11. Susu formula Dugro

Selain Dupro, syarikat yg sama juga mengeluarkan susu dumex dugro utk anak anak berusia 1 thn ke atas sehinggalah mereka berusia melebihi 6 thn.

Susu ini terdapat dlm beberapa pilihan rasa yg lazat seperti asli, madu kurma dan coklat.

12. Susu formula Dugro Sure.

Bagi anak anak yg memasuki usia 1 thn dan ke atas, pasti ramai mak ayah mengeluh anak anak kurang berselera utk mkn.

Susu dugro sure di keluarkan khas utk membantu anak anak kita yg culas mkn ini mencapai tumbesaran yg sepatutnya. Susu tepung ini mirip dgn susu pediasure complete dr abbot, tapi pd harga lebih murah.

13. Susu tepung Dugro Soy

Kadang kadang, ada anak anak yg alah dgn susu tepung dr sumber lembu tenusu.

Mungkin alah dgn kandungan laktosa di dlmnya.

Sebab itulah, susu formula soya dan susu kambing menjadi alternatif yg baik kepada mereka. Susu dugro soy sesuai digunakan utk anak anak berusia 1 thn ke atas yg berperut sensitif.

Bacaan menarik: Susu kambing – Ini 13 jenama yg diyakini ramai di Malaysia.

14. Susu tepung Dugro Fruit & Veg

Anak anak yg sedang belajar mkn mknan fizikal kadangkala enggan mkn buah dan sayur.

Jadi, kemungkinan utk mereka mendapatkan khasiat dr mknan perlu diganti dgn mknan lain.

Susu dugro fruit and veg dirumus khas utk membantu anak anak yg susah mkn buah & sayur.

15. Susu tepung Dugro Multi Grain

Mak ayah yg mempunyai masalah anak kurang lena tidurnya di malam hari kerana sukar utk mkn, blh gunakan susu dugro multi grain.

Susu multi grain ini membantu anak anak kita kenyang lebih lama di malam hari.

Dapatlah kita membantu anak anak mendapat tidur yg berkualiti.

Ibu ada kongsikan info lengkap mengenai susu dupro & seangkatan dgnnya di bawah.

Bacaan menarik: Susu dugro, ada banyak jenis. Tak perlu pening kepala nak pilih, baca panduan ni.

16. Susu tepung Pediasure Complete.

Dari pengalaman Ibu membesarkan 2 orang anak lelaki semasa mereka berusia 1 thn ke atas, sangat susah nak mkn & habiskan susu.

susu pediasure complete malaysia

Jadi, Ibu berikan mereka susu pediasure utk menambahkan selera mkn. Harga susu pediasure memang mahal, tapi hasilnya sangat memuaskan hati.

Walaupun harganya lebih mahal dr susu dugro sure, Ibu pasti susu ini lebih bagus sebab anak Ibu lebih berisi & berat otot.

Jarang demam semasa menggunakannya.

Bacaan menarik: Bantu anak anak yg kurang selera mkn dgn susu tepung pediasure complete!

Cara memilih susu formula utk bayi.

 cara memilih susu formula terbaik utk bayi

Banyak betul jenama susu formula yg dijual, bagaimanakah kita memilih yg terbaik utk anak kita?

Paling mudah, kita blh meminta nasihat dr doktor dan pakar pediatrik bayi utk cadangan susu yg bagus.

Ada klinik yg akan memberikan sample susu bayi utk di cuba anak kita. Biasanya, klinik dan hospital swasta memang menyediakan sampel.

Baca lebih lanjut tentang cara dapat sample susu bayi percuma.

Tidak kira jenama susu formula bayi yg kita pilih, pastikan kita menyemak tarikh tamat tempohnya.

Jenis susu formula bayi yg popular di pasaran.

Walaupun terdapat banyak jenis susu formula di pasaran, Ibu senaraikan 2 jenis yg paling popular.

1. Susu formula berasaskan Susu Lembu

Susu jenis ini adalah jenis formula yg paling popular di pasaran. Produk yg menggunakan susu lembu akan menggunakan protein susu yg telah dirawat utk membantu ia dihadamkan oleh saluran pencernaan bayi.

Ia juga di perkaya dgn kandungan zat besiuntuk membantu mencegah anemia (masalah kekurangan zat besi) yg biasa dihadapi oleh bayi yg berusia di bawah umur setahun.

Kebanyakan susu ini juga mempunyai khasiat asid docosahexaenoic (DHA) dan asid arakidonik (ARA) yg diperlukan oleh anak anak kita utk pembesaran.

Bahan ini dipercayai bagus utk perkembangan otak dan mata anak kita.

2. Susu formula berasaskan soya.

Ada bayi yg kurang sesuai menggunakan susu formula dr lembu kerana menyebabkan alahan.

Susu jenis ini di hasilkan dr protein soya, minyak sayuran, sirap jagung atau sukrosa , dan zat besi.

Rumusan ini baik utk bayi dgn intoleransi laktosa yg tidak blh mengambil formula berasaskan susu lembu.

Formula soya tidak digalakkan utk

  • Bayi baru lahir.
  • Bayi yg mempunyai berat badan rendah.
  • Bayi pramatang. 

Jadi, kalau tak di galakkan minum susu soya. Nak bagi susu apa ya?

Susu seterusnya sesuai utk anak yg ada alahan laktosa.

3. Susu formula berasaskan susu kambing.

Kebelakangan ini, terdapat peningkatan kesedaran di kalangan ibu bapa tentang pemberian susu formula yg di perbuat dr susu kambing.

Ini kerana, ia adalah susu semulajadi yg paling mirip dgn susu ibu.

Harga susu jenis ini lebih mahal dr susu lembu dan terdapat banyak jenama tempatan di pasaran utk pilihan kita.

Baca lebih lanjut tentang: Susu kambing utk ibu mengandung.

Cara menukar susu formula utk anak kita.

Ada masanya, kita terpaksa menukar susu formula anak. Dari pengalaman Ibu sendiri, terpaksa tukar kerana anak kerap demam dan kahak banyak.

Walaupun dah banyak kali nab, masih juga berkahak. Jadi doktor nasihatkan tukar susu.

Banyak lagi sebab utk menukar susu formula seperti

  • Alahan mknan.
  • Anak perlukan susu yg lebih kaya zat besi.
  • Cirit birit.
  • Sembelit.
  • Anak kelihatan lesu dan tidak bermaya.
  • Kerap muntah.

Boleh jadi, kalau kita dah tukar susu pun masalah ini masih lagi berterusan ataupun bertambah teruk.

Pastikan kita dapatkan nasihat dr doktor terlebih dahulu jika kita rasa ragu ragu. Manalah tahu kan, penyebab masalah di atas bukan sebab susu pun.

Boleh jadi, susu anak kita memang serasi dgnnya. Tapi, apabila usia mereka meningkat, kita terpaksa juga tukar susu.

Seeloknya kita tukar susu langkah (step) dr jenama yg sama dulu. Kalau tak sesuai baru cuba jenama lain.

Susu formula utk bayi kuning / Jaundice.

Memang normal utk bayi baru lahir mendapat demam kuning (jaundice). Doktor akan nasihatkan kita utk memberi susu badan kepada anak kita supaya demam ini cepat kebah.

Tapi, bagi ibu yg tiada susu badan dan juga mengharapkan bekalan susu formula utk anak mereka, memang mencabar utk kita memilih susu formula yg sesuai.

Apa yg kita blh buat ialah menggunakan susu formula utk newborn yg biasanya di label sbg langkah 1 (step 1).

Lebih banyak susu anak kita minum, lebih kerap bayi kencing dan buang najis. Insyaallah lebih cepat demam kuning sembuh.

Seeloknya kita dapatkan sampel susu formula ataupun beli pek kecil supaya dapat melihat susu mana yg paling serasi.

Pastikan kita dapatkan pandangan dr doktor kerana blh jadi anak kita mempunyai masalah lain seperti g6pd. Lebih baik beringat sebelum kena kan.

Susu formula tahan berapa lama?

Ini bergantung kepada anak kita. Ada yg memang kuat minum susu dan ada yg biasa biasa je.

Cuma, seeloknya kita ikut panduan penyediaan susu yg disediakan di belakang bungkusan susu formula.

Kegagalan utk menuruti arahan ini blh menyebabkan anak kita sembelit. Susu formula utk bayi sembelit blh di sebabkan oleh kandungan air yg kurang dr kuantiti yg di syorkan pengeluar.

Kesimpulan tentang susu formula paling bagus utk bayi.

Sebaiknya, kita memang nak berikan yg terbaik kepada anak anak kan. Jadi, perancangan utk memberikan susu ibu perlu ada dr awal.

Tapi kalau dah merancang, dan masih juga tak mengizinkan. Penggunaan susu formula yg sesuai sangat membantu.

Di harap, panduan ringkas yg Ibu berikan di atas membantu ibu dan ayah memilih susu tepung terbaik utk bayi anda.

Jumpa lagi di lain masa.


IbuBsyurgaBheader - 16 Susu formula terbaik utk bayi 2019! Jenama paling bagus & diyakini.



Penulis / Editor : Ibu Zaid


Seorang ibu yg sangat suka membaca sbg bekalan utk membesarkan 2 orang anak lelakinya. Gemar berkongsi info keibubapaan & pemakanan anak anak seperti susu formula & tempat menarik di Malaysia utk percutian keluarga yg indah. 

Beliau merupakan penyumbang tetap di page Facebook Ibu Bijak Keluarga Sihat & aktif menulis di blog Ibusyurga.blogspot.com. Telah mengarang lebih 300 artikel berkualiti sepanjang 10 thn berkecimpung dlm penulisan blog. Beliau blh dihubungi di alamat emel ummbaraqah@gmail.com


Carian Berkaitan

bayi alahan susu tepung, senarai susu formula terbaik untuk bayi
Loading...

Tags: #2019/ #BAGUS #Bayi #diyakini. #Formula #Jenama #Paling #Susu #Terbaik

author
Author: 
    Kokos Jiang Alias Kokos Leo Lim Mafia Koruptor Yg Merugikan Negara Rp 477 Milyar
    Jakarta, Infokanlah.com  Kokos Jiang atau juga dikenal Kokos Leo Lim merugikan negara Indonesia
    Cikgu Izzudin sudah tiada…
    “SAYA minta maaf. Sesiapa yg sudah membuat bayaran utk tempahan tag nama, saya
    Ibu bapa beratur sendiri beri hadiah kepada murid sempena Hari Apresiasi
    Setiap kali menjelang hujung thn, kesibukan sekolah menganjurkan majlis apresiasi kepada murid-murid mereka
    NUTP bantah mesyuarat guru di pertengahan cuti sekolah akhir thn
    SHAH ALAM – Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) bantah tindakan segelintir sekolah di

    Comments are closed.