15 Masjid Terbesar dan Terindah di Dunia


15 Masjid terbesar dan termegah di dunia

Masjid merupakan tempat ibadah bagi umat Islam. Kewujudannya sangat penting sekali. Malah di beberapa tempat, masjid dibangun dgn cukup besar, harapannya adalah agar mampu menampung jamaah yg ramai semasa beribadah. Ini adalah 15 masjid terbesar di dunia diambil dr dunia kita .

15. Masjid Al-Aqsha di Palestin


bx7qyaj7 1 - 15 Masjid Terbesar dan Terindah di Dunia

Masjid Al-Aqsa awalnya masjid kecil yg dibangun oleh Khulafa ar- Rasyidin, khalifah Umar Bin Khattab, tapi dibangunkan dan diperluaskan kembali oleh Khalifah Bani Umayyah Abdul-Malik Bin Marwan dan diselesaikan oleh puteranya al-Walid Bin Abdul Malik pd thn 705 Masehi.
Setelah gempa bumi di thn 746, masjid tersebut benar-benar hancur dan dibangun kembali oleh khalifah Abbasiyah al-Mansur pd thn 754.

14. Masjid Al-Fath di Bahrain


jclfuizz - 15 Masjid Terbesar dan Terindah di Dunia

Masjid Al-Fath, juga disebut sbg Islamic Center Al-Fath dan Masjid Raya Al Fath, merupakan salah satu drpada masjid terbesar di dunia yg mampu manampung lebih dr 7000 orang jamaah solat dlm waktu yg sama.
Masjid tersebut merupakan tempat ibadah terbesar di Bahrain. Masjid ini terletak di jalan raya Raja Faisal di Juffair, sebuah bandar kecil yg berlokasi di ibu kota Manama.

13. Masjid Sultan Ahmad di Turki

MasjidSultanAhmadTurki2 - 15 Masjid Terbesar dan Terindah di Duniablue2520mosque - 15 Masjid Terbesar dan Terindah di Dunia

Masjid Sultan Ahmad merupakan masjid Nasional Turki, dan merupakan masjid bersejarah di Istanbul, bandaraya terbesar di Turki dan kekalifahan Ustmaniah (Ottoman Empire) dr thn 1453 – 1923 M.
Masjid ini lebih dikenali sbg Masjid Biru kerana seramik biru yg menghiasi dinding dan interiornya. Masjid tersebut dibangun antara thn 1609 dan 1616 M, selama pemerintahan Sultan Ahmad 1.
Seperti kebanyakan masjid-masjid lain, bangunan itu juga terdiri dr kuburan, madrasah dan sebuah hospice. Masjid Sultan Ahmad telah menjadi daya tarik pealncong terkenal di Istanbul.

12. Masjid Negara di Malaysia


f42mpmks - 15 Masjid Terbesar dan Terindah di Dunia

Masjid Negara merupakan masjid Nasional di Malaysia, berlokasi di Kuala Lumpur. Masjid tersebut berkapasiti 15,000 orang dan terletak diantara 13 acre (52,000m) dr taman-taman yg indah.

11. Masjid Id Kah di Kasgar, Xinjiang


civvnu5o - 15 Masjid Terbesar dan Terindah di Dunia

Masjid Id Kah merupakan masjid yg berlokasi di Kasgar Xinjiang, di bahagian barat China. masjid ini merupakan masjid terbesar di China.
Setiap Jumaat masjid tersebut di penuhi 10,000 orang jamaah dan dapat menampung 20,000 orang jamaah sekaligus.

10. Masjid Baitul Mukharam di Dakha, Bangladesh


fy8umsf9 - 15 Masjid Terbesar dan Terindah di Dunia

Baitul Mukharam merupakan masjid Nasional Bangladesh, berlokasi di Dhaka, ibukota Bangladesh, didirikan pd thn 1960. Masjid tersebut berkapasiti 30,000 orang, menjadikannya termasuk dlm diantara 10 masjid terbesar di dunia.
Namun, masjid tersebut sentiasa penuh sesak. ini khususnya terjadi semasa bulan suci Ramadhan, yg mengakibatkan pemerintah Bangladesh menambah keluasan pd masjid sehingga meningkatkan kapasitinya menjadi hampir 40,000 orang jamaah.

9. Masjid Jami’ Delhi, India


airqjx5u - 15 Masjid Terbesar dan Terindah di Dunia

Masjid Jahan Numa, umumnya lebih dikenali dgn nama Masjid Jami’ Delhi, merupakan masjid utama dr bandar Tua Delhi di India.
Masjid tersebut di bangunkan oleh Raja Mugal Syah Jehan, pembina Taj Mahal, dan selesai pd thn 1656 AD.
Masjid ini merupakan masjid terbesar dan terkenal di India. terletak di jalan paling sibuk di ibu kota Tua Delhi, Channi Chowk.

8. Masjid Sheikh Zayed di Emiriah Arab Bersatu


uopqor8l - 15 Masjid Terbesar dan Terindah di Dunia

Masjid Sheikh Zayed di Abu Dhabi merupakan masjid terbesar di Emiriah Arab Bersatu dan masjid ke enam terbesar di dunia.
Masjid ini dinamakan dgn Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, pembina dan Presiden pertama Emiriah Arab Bersatu yg juga di makamkan disana. Masjid tersebut rasmi di buka pd bulan suci Ramadhan thn 2007.

7. Masjid Badshahi di Lahore ,Pakistan


7pzd1ixr - 15 Masjid Terbesar dan Terindah di Dunia

Masjid Badshahi atau “Masjid Kaisar” di Lahore merupakan masjid terbesar kedua di Pakistan dan di Asia Selatan dan merupakan masjid ke lima terbesar di dunia.
Mampu menampung 10,000 jamaah di ruang solat utama dan 100,000 di halaman dan serambi, masjid tersebut merupakan masjid terbesar di dunia selama kurun waktu 313 thn (1673-1986) sebelum akhirnya di kalahkan dlm ukuran oleh Masjid Faisal di Islamabad.

6. Masjid Faisal di Islamabad, Pakistan


qlwfmnjf - 15 Masjid Terbesar dan Terindah di Dunia

Masjid Faisal di Islamabad adalah masjid terbesar di Pakistan dan Asia Selatan dan masjid terbesar keenam di dunia. Ini adalah masjid terbesar di dunia sejak thn 1986-1993 ketika dikalahkan dlm ukuran setelah selesai pembinaan Masjid Hassan II di Casablanca, Morocco.


Keluasan selanjutnya dr Masjidil Haram (Grand Mosque) di Mekah dan Masjid Nabawi (Masjid Nabi) di Madinah, Arab Saudi selama thn 1990-an menjadikan Masjid Faisal berada di kedudukan keempat dr segi ukuran.

Masjid Faisal adalah Masjid Nasional Pakistan. Masjid ini memiliki daerah tertutup 5.000 m2 (54.000 sq ft) dan memiliki kapasiti utk menampung sekitar 300.000 jamaah (100.000 dlm ruang solat utama, halaman dan portico dan 200.000 lainnya di lahan sebelah).Meskipun ditutupi ruang solat utama lebih kecil drpada Masjid Hassan II di Casablanca. Masjid Faisal memiliki kapasiti terbesar ketiga menampung jamaah dlm pekarangan setelah Masjidil Haram (Grand Mosque) Mekkah, Masjid Nabawi (Mesjid Nabi) di Madinah.


Masing-masing dr empat menara masjid tingginya adalah 80 m (260 kaki) merupakan menara tertinggi di Asia Selatan dgn diameter 10 m. Masjid Faisal ini diberi nama sesuai dgn nama almarhum Raja Faisal bin Abdul Aziz dr Arab Saudi, yg menyokong dan membiayai projek ini.

5. Masjid Hassan II di Casablanca


fw90nhk1 - 15 Masjid Terbesar dan Terindah di Dunia

Masjid Hassan II yg terletak di Casablanca adalah masjid terbesar di Maroko dan masjid terbesar ketiga di dunia setelah Masjidil Haram (Grand Mosque) di Mekah dan Al-Masjid Nabawi (Mesjid Nabi) di Madinah.
Dirancang oleh arkitek Perancis Michel Pinseau dan dibangun oleh Bouygues. Masjid Itu berdiri di sebuah tanjung menghadap ke perairan Atlantik, yg dapat dilihat melalui lantai kaca raksasa. Menara Masjid Hassan merupakan yg tertinggi di dunia mencapai 210 m.

4. Masjid Istiqlal di Jakarta, Indonesia

j05jke5w - 15 Masjid Terbesar dan Terindah di Dunia

Masjid Istiqlal, atau Masjid Kemerdekaan di Jakarta, Indonesia merupakan masjid terbesar di Asia Tenggara dr segi kapasiti utk menampung jumlah orang. Namun dr segi struktur bangunan dan luas tanah, Istiqlal merupakan yg terbesar di Asia Tenggara.


Masjid nasional di Indonesia dibangun utk memperingati kemerdekaan Indonesia, sbg rasa syukur atas berkat rahmat Allah; kemerdekaan Indonesia tercapai. Oleh kerana itu masjid nasional di Indonesia ini bernama “Istiqlal”, sebuah kata dlm bahasa Arab utk “Kemerdekaan”.

3. Masjid Muhammad Ali Pasha di Cairo, Mesir


953ovbf1 - 15 Masjid Terbesar dan Terindah di Dunia

Masjid Muhammad Ali Pasha atau Masjid Alabaster adalah sebuah masjid yg terletak di dlm Benteng Kairo di Mesir dan dperintahkan di bangunkan oleh Muhammad Ali Pasha antara 1830 dan 1848.
Terdapat di puncak benteng, masjid Utsmani ini, dgn siluet animasi dan dua menara kembar, merupakan masjid yg paling terlihat di Kairo.


Masjid ini dibangun utk mengenang Tusun Pasha, putera tertua Muhammad Ali, yg meninggal pd 1816. Masjid ini, bersama dgn benteng, adalah salah satu landmark dan tujuan pelancongan di Kairo Mesir dan merupakan salah satu tempat pertama yg akan terlihat ketika mendekati kota dr sisi mana pun.

2. Masjid Nabawi di Madinah, Arab Saudi


m8lg07yg - 15 Masjid Terbesar dan Terindah di DuniaMasjid Nabawi yg sering disebut Masjid Nabi, adalah sebuah masjid yg terletak di kota Madinah. Sbg tempat peristirahatan terakhir dr Nabi Islam Muhammad, dianggap sbg tempat tersuci kedua dlm Islam Sunni maupun kaum Syiah


Salah satu rekabentuk yg paling terkenal dr mesjid ini adalah Kubah Hijau di tengah-tengah masjid, tempat makam Nabi Muhammad berada.
Perkara ini tidak diketahui dgn pasti bila dibangunkan kubah hijau tetapi naskah menanggalkan pd awal abad ke-12. Kubah ini dikenali sbg Kubah Hijau Nabi. Para penguasa Islam setelahnya memperluas dan menghiasinya.


Masjid ini aslinya adalah sebuah bangunan terbuka. Reka bentuk dasar bangunan telah ditiru dlm pembangunan masjid lain di seluruh dunia. Masjid ini juga berfungsi sbg pusat kegiatan masyarakat, pengadilan, dan sebuah sekolah agama.


Dalam Islam Haram hukumnya membuat makam di dlm masjid, jadi Masjid Nabawi bukan tempat peristirahatan terakhir dr Rasullullah Muhammad. Akan tetapi akibat dr perluasan masjid menjadikan makam Rasullullah Muhammad berada di dlm Masjid. Makam Rasullullah Muhammad berada di dlm kamar beliau di rumahnya yg berada di sebelah masjid pd masa itu.


1. Masjidil Haram di Mekah, Arab Saudi

7xtoaqdx - 15 Masjid Terbesar dan Terindah di Dunia

Masjidil Haram atau Masjid Suci, adalah masjid terbesar di dunia. Terletak di kota Mekah Saudi Arabia, masjid tersebut mengelilingi Ka’bah, tempat orang Muslim menghadap di waktu solat sehari-hari dan dianggap sbg tempat tersuci di bumi oleh umat Islam.

Masjid ini juga dikenali sbg Masjid Agung. Masjid ini memiliki kawasan mencukupi seluas 400.800 meter persegi (99,0 hektar) termasuk luar dan dlm ruang berdoa dan dapat menampung sehingga 4 juta jamaah semasa musim haji .
p/s : sebesar mana pun masjid dan megah binaannya , pd hemat dan pandangan peribadi saya , yg paling penting adalah penyatuan dlm dunia islam . jika dunia islam tidak bersatu, dgn ada di antara negara islam tunduk dgn kuasa Barat yg merupakan sekutu yahudi laknatullah kerana kepentingan ekonomi dan hubungan diplomatik sehingga hanya menjadi pemerhati kepada negara islam lain yg menjadi mangsa kekejaman puak2 ni , maka selagi itulah penyatuan antara umat islam tidak akan dapat dicapai . dan selagi itu jugalah, umat islam akan ditindas dan diperlakukan dgn penuh kekejaman lebih kejam dr binatang. 

Loading...

Tags: #Dunia #Masjid #TERBESAR #Terindah

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Leave a reply "15 Masjid Terbesar dan Terindah di Dunia"