15 Ciri-Ciri Penganut Syiah.

15 CIRI-CIRI PENGANUT SYIAH

Penganut Syiah di Malaysia atau di Indonesia selalu bersembunyi dlm segala hal, terutama mereka mendakwa bahawa Syiah merupakan bahagian mazhab dlm Islam. Pdhal sebenarnya tidak. Dlm istilah Syiah, hal itu disebut “Taqiyah”. 

Syiah 1 - 15 Ciri-Ciri Penganut Syiah.


Namun sebenarnya ada beberapa yg blh kita perhatikan dr penganut Syiah dr 15 ciri-cirinya yg berikut ini:

1) Mengenakan songkok hitam dgn bentuk tertentu. Tidak seperti songkok yg dikenali umumnya songkok mereka seperti songkok orang arab hanya saja warnanya hitam.

2) Tidak solat Jumaat. Meskipun solat Jumaat bersama jamaah, tetapi dia langsung berdiri setelah imam mengucapkan salam. Orang-orang akan menyangka dia mengerjakan solat sunat, pdhal dia menyempurnakan solat Zuhur empat rakaat, kerana pengikut Syiah tidak meyakini kesahihan solat Jumaat kecuali bersama Imam yg ma’sum atau wakilnya.

3) Pengikut Syiah juga tidak akan mengakhiri solatnya dgn mengucapkan salam yg dikenali kaum Muslimin, tetapi dgn memukul kedua pahanya beberapa kali.

4) Pengikut Syiah jarang solat jemaah kerana mereka tidak mengakui solat lima waktu, tapi yg mereka yakini hanya tiga waktu sahaja.

5) Majoriti pengikut Syiah selalu membawa At-Turbah Al-Husainiyah iaitu batu / tanah yg digunakan menempatkan kening ketika sujud apabila mereka solat tidak di dekat orang lain.

6) Jika anda perhatikan caranya berwuduk maka anda akan dpti bahawa wudhunya sangat berlainan, tidak seperti yg dilakukan oleh kaum Muslimin.

7) Anda tidak akan mendapati penganut Syiah hadir dlm kajian dan ceramah Ahlussunnah.

8) Anda juga akan melihat penganut Syiah byk mengingat Ahlul Bait; Ali, Fathimah, Hasan dan Husein radhiyallahu anhum.

9) Mereka juga tidak akan menunjukkan penghormatan kepada Abu Bakar, Umar, Uthman, majoriti sahabat dan Ummahatul Mukminin radhiyallahu anhum.

10) Pd bln Ramadhan penganut Syiah tidak terus berbuka puasa setelah azan maghrib. Dlm hal ini Syiah berkeyakinan seperti Yahudi iaitu berbuka puasa jika bintang-bintang sudah kelihatan di langit. Dgn kata lain mereka berbuka apabila benar-benar sudah masuk waktu malam. Mereka juga tidak solat terawih bersama kaum Muslimin, kerana menganggapnya sbg bid’ah.

11) Mereka berusaha sekuat tenaga utk menanam dan menimbulkan fitnah antara jamaah salaf dgn jemaah lain, sementara itu mereka mendakwa tidak ada perselisihan antara mereka dgn jamaah lain selain salaf. Ini tentu tidak benar.

12) Anda tidak akan melihat seorang penganut Syiah memegang dan membaca Al-Quran kecuali jarang sekali, itu pun sbg bentuk taqiyyah kerana Al-Qur’an yg benar menurut mereka iaitu al-Quran yg berada di tangan al-Mahdi yg ditunggu kedatangannya.

13) Orang Syiah tidak berpuasa pd hari Asyura, dia hanya menunjukkan kesedihan di hari tersebut.

14) Mereka juga berusaha keras mempengaruhi kaum wanita khususnya para mahasiswi di universiti atau di perkampungan sbg langkah awal utk memenuhi keinginannya melakukan mut’ah dgn para wanita tersebut apabila nantinya mereka menerima agama Syiah.

15) Orang-orang Syiah tekun mendakwah orang-orang tua yg mempunyai anak perempuan dgn harapan anak perempuannya juga turut menganut Syiah sehingga dgn selesa dia blh melakukan zina mut’ah dgn wanita tersebut baik dgn pengetahuan ayahnya ataupun tidak. Pd hakikatnya ketika ada seorang yg ayah yg menerima agama Syiah, maka para pengikut Syiah yg lain automatik telah mendapatkan anak gadisnya utk dimut’ah. Tentunya setelah mereka berjaya meyakinkan blhnya mut’ah. Semua kemudahan, kelebihan, dan kesenangan terhadap syahwat ini ada dlm diri para pemuda sehingga dgn mudah para pengikut Syiah menjerat mereka bergabung dgn agama Syiah.

Kesimpulannya, ciri-ciri mereka sangat byk. Selain yg kami sebutkan di atas masih byk ciri-ciri yg lain sehingga tidak mungkin bg kita utk menjelaskan semuanya di sini. Namun cara yg paling praktikal ialah dgn memerhatikan raut wajah. Wajah mereka merah pdm jika anda mencela Khomeini dan Sistani, tapi bila anda mengutuk Abu Bakar, Umar, Usman, Aisyah dan Hafshah, atau sahabat-sahabat yg lain radhiyallahu anhum tidak ada sedikit pun tanda-tanda kebimbangan di wajahnya

Akhirnya, dgn hati yg terang Ahlussunnah dpt mengenali pengikut Syiah dr wajah hitam mereka kerana tidak mempunyai keberkatan, jika anda perhatikan wajah mereka maka anda akan membuktikan kebenaran kadar ini dan inilah hukuman bg siapa saja yg mencela dan meremehkan para sahabat Nabi sallallahu alaihi wasallam dan para ibunda kaum Muslimin radhiyallahu anhunn yg dijanjikan syurga oleh Allah Subhanahu wa Ta’ala.

Sumber asal : http://www.lamankongsi.com/…/15-ciri-ciri-penganut-syiah.ht…


Loading...

Tags: #CiriCiri #Penganut #Syiah

author
Author: 
  Kabur Dari Ibu Tiri yg Kejam, Gadis 14 Thn Ini Malah Diperkosa 6 Pria Selama 2 Hari!
  slidegossip.com – Seorang gadis remaja malang menjadi korban pemerkosaan yg dilakukan oleh 6
  Bangkrut Gara-Gara Corona, Pengusaha Muda Ini Sewa Pembunuh Bayaran Demi Uang Asuransi!
  slidegossip.com – Seorang pengusaha muda nekat melakukan tindakan tak terduga. Berawal dr kondisi
  Aktor Tampan Ini Dituntut Karena Memperkosa 3 Wanita! Pengacara: Kami Yakin Dia Akan Dibebaskan!
  slidegossip.com – Aktor tampan asal Amerika, Danny Masterson dituntut atas tuduhan pemerkosaan yg
  ABG Ngaku Diperkosa Pria Tak Dikenal Saat Mabuk! Baru Lapor Polisi Setelah Hamil 6 Bulan!
  slidegossip.com – Alangkah baiknya utk selalu bersikap hati-hati terhadap orang tak dikenal. Jangan

  Comments are closed.