13 Mei, Kita Semua Dah Move On, Kenapa Malaysiakini Gelabah Sangat?

Loading...

Oleh : Srikandi

Kita Semua Sudah ‘Move On’, Mengapa Mereka Nak Gelabah Juga?

Benda ni dah kecoh dlm media sosial. Perihal Malaysiakini yg kelam kabut ubah tajuk asal yg menimbulkan sentimen perkauman, prejudis dan kebencian ras.

13%2BMei - 13 Mei, Kita Semua Dah Move On, Kenapa Malaysiakini Gelabah Sangat?

Nampak?

Ilmiah sangatla, berita sangatla.

Srikandi dah bgtau dah, bila Malaysiakini letak ayat: “Tiada semua faktanya dpt disahkan” ini bermaksud mereka menulis dlm keadaan mabuk.

Dia pun dah bgtau dia tak betul, mengapa ada juga orang terutamanya anak-anak Melayu yg berdegil mahu percaya seluruhnya?

Isu 13 Mei ni sebenarnya siap ada laporan khasnya, data, statistik, punca kejadian, gambar-gambar dan analisis dia.

Tidaklah patut kita kena mengaku benda yg kita tak buat. Ibu ayah kita tak memulakannya, datuk nenek kita tak menyebabkannya.

Perhatikan tajuk asal dia: Pd 13 Mei 1969, Satu Kampung Cina Diserang. Dia dah tukar tajuk tu, tapi yg ni dia terlupa kot (setakat ni): https://m.malaysiakini.com/my/tag/13%20mei

Tajuk pd video dia pun belum tukar lagi: https://www.youtube.com/watch?v=yfECcR_41a8

Habis tu takde orang Melayu kena serangkah. 13 Mei ni cerita pasal orang Melayu serang kampung Cinakah?

Malaysiakini sebenarnya ingin menimbulkan propaganda kebencian ras dan perkauman dgn cara membangkitkan prejudis kepada orang-orang Melayu. Prejudis bahawa orang-orang Melayu adalah pengganas, yg memulakan kekacauan. Yg kena tetak Cina, yg menikam Melayu. Begitu gigih dia nak tanamkan propagandanya. Pdhal orang Melayu yg kena bunuh dia tak berapa berahi nak laporkan. Mungkin dia terpaksa melaporkan juga yg memulakan provokasi tu bukan dr pihak orang Melayu, tapi dlm ceritanya dia fokuskan yg orang Melayu bertindakbalas ganas, tetak orang. Dibesar-besarkan. Dia nak doktrinkan orang Melayu ni ganas, kejam, zalim.

Benda ni kalau nak korek balik memang pedih kepada perpaduan negara. Siapa yg provok, yg buat perarakan, yg bunuh orang ramai dlm pawagam dan sbgnya. Baca Laporan MAGERAN. Google je.

Sebab itu kalau nak cerita pasal 13 Mei, kena cerita semua, yg buat provokasi, kejadian sebelum 13 Mei dan tindakbalas orang yg diprovokasi.

Apa yg Malaysiakini buat adalah sama dgn pihak yg MEMPROVOKASI 50 thn yg lalu. Tak tau apa sebab Malaysiakini ni gelabah benar nak timbulkan balik sentimen perkauman dan kebencian ras. Mungkin nak bg orang Melayu dan Cina bergaduh balik dan dia blh seru ‘sugar daddy-nya’ yakni NED dr Amerika campurtangan.

Bila Malaysiakini mengaku cerita penglipurlaranya tak dpt disahkan faktanya, kemudian kelam-kabut senang mcm tu tukar tajuk mcm level blog mkn-makan pdhal mengaku portal beritalah, journalism-lah, maka:

Tidaklah patut kita kena mengaku benda yg kita tak buat. Ibu ayah kita tak memulakannya, datuk nenek kita tak menyebabkannya.

Loading...

Tags: #Gelabah #Kenapa #Kita #Malaysiakini #Move #sangat #Semua

author
Author: 
    Jom Cuti Sekolah Bersama Captain Quack & Friends Di Sunway Lagoon
    Hi semua.. Dah masuk cuti sekolah kan mesti tengah planning nak bawa anak-anak
    Sindir Artis yg Suka Pamer Isi ATM? Tamara Bleszynski: Receh, Sangat Memalukan!
    slidegossip.com – Belakangan ini byk artis-artis yg ikut-ikutan membongkar isi saldo di ATM
    Bibir Bengkak, Barbie Kumalasari Disantet? Mbah Mijan: Dari Orang yg Ditolak Cintanya!
    slidegossip.com – Kabar mengejutkan datang dr Barbie Kumalasari. Baru-baru ini bibir Barbie Kumalasari
    Elaun Perjalanan Kenderaan (EPK) Penjawat Awam Dinaikkan
    Melalui satu siaran bertrikh 12 November 2019, adalah dimaklumkan bahawa Kementerian Kewangan telah

    Comments are closed.